Loudness War is ‘hot’ item

Loudness War is ‘hot’ item 150 150 Sander van der Heide

15 jaar lang gebeurt er niets en opeens zit je 2 keer in één week met collega-mastering engineers in een forum over het ‘grote probleem’ te praten. Eindelijk wordt men zich bewust dat de gemiddelde luisteraar moe wordt van de muziek van tegenwoordig, luistermoe.

Hier weer een prachtig artikel over op wat voor level we (technici) moeten luisteren en moeten afmixen en masteren en wat het probleem nu eigenlijk veroorzaakt. En we doen er nog steeds allemaal aan mee en we geven iedereen de schuld: A&R managers, de consument, de producer, de mastering engineer en naar mijn mening, de mixtechnicus (wat kan je nog anders met een mix die door 20 plug-ins is platgewalst).

 

Grappig dat Thomas Lund ook steeds weer komt aanzetten met de CD’s van begin jaren 90. Dat zijn ook mijn referenties. Ik heb op aanraden van Ronald Prent en Darcy Proper 2 singles maar eens niet platgewalst, de nieuwe Lionel Richie single en de nieuwe single van Marco Borsato. Ik weet zeker dat ze het op de radio goed gaan doen. Ze worden namelijk niet eerst 10 dB in level teruggebracht, waarna de radioprocessor ook niet meer weet wat ie met dit signaal moet. De mixen klinken niet alleen beter, maar ik was na deze sessie zelf ook niet luistermoe. Kon ik in de auto weer eens lekker Kenny Loggings of Bonnie Raitt draaien, uit 1993!

 

2 comments
 • Marco Raaphorst

  Ik moet wel zeggen dat de nieuwste Al Green mij wel verrast heeft qua sound.

  Mijn favo’s gaan terug naar Aja van Steely Dan. Gewoon door de warme sound, het bruine geluid. Maar slecht klinkende producties zoals A Wizard A True Star trek ik ook wel. Maar te hard, is vermoeiend inderdaad. Die In Rainbows van Radiohead waar iedereen lyrisch over is: knetter hard. Ik denk dat het publiek het allemaal juist wel goed vindt. En het is een kwestie van smaak natuurlijk.

 • René

  Ik denk dat 85% van het publiek het niet eens weet, of in elk geval niet bewust opmerkt.
  Maar ik heb me er bij neergelegd dat ik nooit meer naar een rustige opname kan luisteren.
  Ja de oude koek, die steeds lekkerder begint te smaken nu je weet hoe smerig het ook kan.
  Radio is al jaren verziekt door dat gepomp en gedouw van al die warsanis, omnia en orban rotzooi
  die er gebruikt wordt, en de CD’s zijn nu ook gesneuveld onder de limitergeilheid.
  Maar ja, op Jan Modaal z’n goedkope Aldi setje valt het clippen toch niet op en dat kan ook niet,
  het wordt namelijk keurig overstemt door het waterige hoog van de 128kbps MP3’s.
  Zonde, dood zonde. Het kan allemaal zo mooi, de techniek is er goed genoeg voor nu maar nee…

Comments are closed.