Axiotron Modbook, want als het Apple het niet doet…

Axiotron Modbook, want als het Apple het niet doet… 150 150 Sander van der Heide

Elk half jaar voorspellen de analisten een Apple tablet-PC en elk half jaar komt Apple met van alles behalve dat. Het zal Axiotron een worst wezen of Apple ons toch nog zal verassen, zij startten onlangs met de verkoop van hun eigen Mactablet: de Modbook.

Hieronder de video die ik voor iMakemedia maakte en het artikel voor Masterfiles.


De Modbook is, zoals in de naam is terug te vinden, een gemodificeerde MacBook. In feite is het scherm en het toetsenbord/touchpad-gedeelte verwijderd en een nieuw scherm met drukgevoeligheid erop gezet.

Had Apple dit zelf niet kunnen doen? Waarschijnlijk wel, maar commercieel gezien is deze oplossing niet interessant. De Modbook is met z’n 2,5 kilo nog redelijk aan de zware kant, mist een toetsenbord en kan niet met de vingers worden bediend. Ondanks deze tekortkomingen en een prijs van bijna duizend dollar meer dan de normale MacBook, is er zeker een markt voor deze Macbookhack.

Axiotron is opgericht door voormalig Applewerknemer Andreas Haas, die zijn laatste dagen bij Apple gewerkt heeft aan de Apple Newton, de beruchte pocket PC uit de jaren negentig. Samen met zijn vrouw leiden zij een klein team die de Modbook ontwikkelde tot wat het nu is.

Naast de huidge MacBookspecificaties (2,1 en 2,4 GHz Core2Duo-processor, 1GB/2GB RAM-geheugen, Intel GMA X3100 grafische chipset, 120/160 GB harddisk, Combodrive/Superdrive, Wifi 802.11 n, Bluetooth, twee USB-poorten en 1 FireWire-poort en een ingebouwde iSightcamera) beschikt de Modbook over nog wat extra’s. Zo is er een SIRFstarII GPS-chipset toegevoegd met WAAS-correctie voor grote nauwkeurigheid. Het 13,3”-TFT-scherm is vervangen door een Axiotronscherm met een contrast van 500:1 en een kijkhoek van 100 graden.

Meegeleverd is een digitale pen met programmeerbare zijknoppen, gumfunctie op de achterkant en 11 verschillende schrijfkoppen. De techniek die hiervoor gebruikt komt van de firma Wacom die zelf verschillende pentablets produceert (waaronder eentje met ingebouwd LCD-scherm). Er ligt een doorzichtige gevoelige laag over het beeldscherm die reageert op de pen. Met een druksensor die 512 verschillende niveau’s waarneemt, een resolutie die 20 keer hoger ligt dan de schermresolutie (1280 bij 800 pixels) en een positieverversing van 133 keer per seconde, voel de Modbook aan alsof je een stevig notitieblok en een potlood in je hand hebt. Dit betekent dat vooral grafische artiesten, ontwerpers, schrijvers, designers en andere pengebruikers die mobiel willen zijn, veel baat zullen hebben bij de Modbook. Ik kan me echter ook indenken dat video- en audioediting, sequencing, het bouwen van websites en het maken van DVD’s ook soepel zullen verlopen. In combinatie met een groter scherm, aangesloten op de mini-DVI-uitgang, krijgt de Modbook meer een invoerfunctie als een Wacomtablet met ingebouwd beeldscherm.

Voor het invoeren van normale leestekens kan men een bluetooth- of USB-toetsenbord gebruiken of doormiddel van een techniek uit OSX, Inkwell. Deze herkent schrijftekens, maar ook speciale bewegingen om bijv. te knippen, kopiëren of plakken.

Elke Modbook wordt overigens met de hand gemaakt, wat het meteen mogelijk maakt om het product elke keer weer wat te verfijnen, maar ook om eigen technieken toe te passen. Zo is de toplaag niet van plastic, zoals bij de meeste tablet-PC’s, maar van een chemisch bewerkt glas (ForceGlass). Hier zul je na een paar jaar gebruik nog geen krasje op aantreffen. De kleurechtheid is hierdoor ook beter en het schrijfgenot een stuk hoger. Omdat het niet buigt kan het ook dichter op het LCD-scherm worden geplaatst, wat een direct gevoel oplevert.

Voor het raamwerk gebruikt men ook geen plastic, maar magnesium (zoals de G4 PowerBook). En niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. De Modbook is hierdoor in totaal 800 gram zwaarder dan de MacBook, maar ook onverwoestbaar. Ik zie mij ‘m al gebruiken voor een DJ set. Bevestigingspunten maken het mogelijk om de Modbook aan een VESA-compatibelstatief te bevestigen

De Modbook heeft een zeer goede ingebouwde GPS-chipset, maar geen software. Ideaal voor in de auto is het niet, maar dat is natuurlijk niet de enige toepassing.

De Modbook is ook met windows te gebruiken en met de prijs van 2300 dollar dus een interessante tabletPC-concurrent. Het is nog niet bekend of de Modbook ook in Europa is te verwachten.