Mastering Kayak

Mastering Kayak 150 150 Sander van der Heide

Het leuke van mastering is wel dat je zoveel verschillende projecten te horen krijgt. Nieuwe bands, artiesten die 20 jaar in het vak zitten, maar ook oude giganten die een comeback hebben gemaakt. Vandaag had ik de eer om te werken met Ton Scherpenzeel van KAYAK. Als jongetje van 8 jaar heb ik hun plaat “Periscope Life” steeds stiekem gedraaid als m’n zus niet thuis was. Betoverend vond ik die muziek. En ook nu weer bij de mastering van de komende live CD “KAYAKoustic Live”, blijken hun nummers na zoveel jaar hun kracht niet te hebben verloren. Ik heb gelijk op iTunes het studioalbum aangeschaft (€15,99 in combinatie “Phantom of the Night” en “Starlight Dancer”). Grappig om te zien dat na een periode van 20 jaar rust, KAYAK al bijna net zoveel albums heeft gemaakt als de periode daarvoor.

2 comments
 • Willem

  Gisteren deze KAYAKoustic Live voor het eerst beluisterd. Dit zijn mijn bevindingen:
  Het is een prettig intiem album geworden en Kayak zet een goede performance neer.
  Heeft de mastering plaatsgevonden op de B&W Nautilus 801? Ik weet natuurlijk niet hoe de mixage is, maar het eerste wat mij opviel aan de CD is dat deze wat dof klinkt en niet sprankelend is. (Ik heb zelf Nautilus 803 speakers.) Tevens is het stereobeeld bij enkele nummers vrij smal, maar dit kan een bewuste keuze zijn.
  Waar ik mij bij veel (vooral) hedendaagse produkties groen en geel aan erger is het gebrek aan dynamiek, bij KAYAKoustic is deze niet onaardig.

 • Sander

  Hallo Willem,

  bedankt voor je opmerkingen. Het origineel was inderdaad vrij dof en nog meer hoog toevoegen werd erg lelijk (er zat nog wat rommel in). Wat betreft die dynamiek: Ik ben het helemaal met je eens. Wat mij betreft zijn de mooit klinkende CD’s zo midden jaren 90 gemaakt.

  Mooie speakers die 803’s!

Comments are closed.