NORMA of tunecore: Jouw muziek in de iTunes Store

NORMA of tunecore: Jouw muziek in de iTunes Store 682 918 Sander van der Heide

Een nobel streven van stichting Norma en interessant voor artiesten die zelf mastereigenaar zijn (80% van mijn klanten); NORMA wil gaan optreden als tussenpersoon voor content aanbieden aan de Apple iTunes Store. Kun je dit dan niet zelf doen? Nee, dat kan inderdaad niet. Apple onderhandelt alleen met grote partijen (platenmaatschappijen met een catalogus vanaf zo’n 300 albums). De administratie is waarschijnlijk niet meer te overzien als ze met iedere willekeurige artiest in de wereld los een contract zouden moeten afsluiten.

Om toch de mogelijkheid te bieden om je muziek op iTunes te krijgen, zijn er onafhankelijke partijen die voor een royalty percentage, jouw muziek samen met titels van collega’s als één grote bulk bij iTunes onderbrengen. Deze royaltypercentages kunnen oplopen tot zo’n 50% en daar zit je nou net niet op te wachten. NORMA wil hier een lager tarief voor gaan berekenen, namelijk 15%. Dit houdt in zo’n €0,10 per track, waardoor er voor de artiest nog €0,58 overblijft (dit is inclusief auteursrechten à €0,08 per track). Eind mei moet deze service beschikbaar zijn voor aangeslotenen. (Meer info kun je lezen in deze PDF)

Wat zeker net zo interessant is, is de online-service Tunecore. Hier betaal je namelijk een eenmalig bedrag voor het plaatsen van jouw muziek in de iTunes Store, waarna je alle revenuen zelf ontvangt.

3 comments
 • rakenDra Smit

  TuneCore rekent weliswaar geen handelingsfee zoals NORMA.
  Bij TuneCore echter betaal je, eenmalig, per iTunes territorium (dat zijn er 5) $0,99 per album. Daarnaast betaal je $ 0,99 per track extra en moet je jaarlijks
  $9,98 per album, betalen.
  Dus het is niet zo dat je eenmalig een bedrag betaalt.

  stel je hebt vijf Cd albums met samen 60 tracks. Bij TuneCore betaal je dan:

  60 (tracks) x $ 0,99 = $ 59,40 eenmalig
  5 (iTunes shops) x 5 (albums) x $ 0,99 = $ 24,75 eenmalig
  5 (albums) x $ 9,98 = $ 49,90 jaarlijks!!!
  Dus het eerste jaar betaal je $ 134 en daarna jaarlijks
  $ 49,50

  Bij NORMA betaal je niets om je muziek op iTunes te zetten NORMA rekent uitsluitend 10% (15% wholesale) van de verkoopprijs.

  TuneCore is daarom alleen voordeliger als je weinig albums hebt die online goed verkopen. Verder is NORMA een Nederlandse organisatie waar je telefonisch altijd iemand bereiken kan, dat wil ik bij TuneCore nog wel eens zien.

  De keus is aan u!

 • Michel

  Beste , ik ben momenteel beezig met een cd , deze cd wordt uitgebracht als alles klopt rond feb-mrt 2014
  mijn vraag is nu, kan ik mijn cd via uw organisatie op itunes krijgen
  ik hoor graag van u wat ik hiervoor zou moeten doen

Comments are closed.