Siemens Gigaset M750 C (2): familieperikelen

Siemens Gigaset M750 C (2): familieperikelen 521 308 Sander van der Heide

Ondertussen ben ik in fase 3 van mijn test beland. Fase 1 is bij mij het openen van de verpakking, het apparaat  zonder handleiding installeren en kijken hoever ik kom. In het geval van de M750 had ik de handleiding nodig voor het aansluiten van de harddisk, het formatteren en het aanmaken van een videomap.  Dus kwam fase 2, handleiding erbij en wat simpele testen. Uiteindelijk zitten we deze week in fase  3,  het  implementeren in de  juiste omgeving, in dit geval de gezinssituatie en toen begon de ellende.

Fase 3 is heel vaak een manier voor mij om te kijken of de kinderen eventueel een apparaat zouden kunnen bedienen (wel handig bij een spelcomputer), mijn vrouw de tv kan aankrijgen op een testexemplaar van een afstandsbediening en onze oppas een DVD in de juiste verhouding op het plasmascherm krijgt getoverd.

Eerst heb ik wat simpele kinderseries opgenomen. Het mooie is dat de MPEG-stream die binnenkomt, onbewerkt op de schijf komt te staan, dus geen kwaliteitsverlies. Geen problemen hierbij. je kiest een programma in de EPG-lijst, drukt op timer en voilà, na de uitzending staat het programma bij de lijst van opnames met alle META-data als beschrijving van de uitzending erbij. De series speelde netjes af, dus we konden door naar de zware test: de lievelingsseries van mijn vrouw.

In principe, als er een fout ontstaat tijdens het opnemen, dan geeft de M750 dit aan in de opnamelijst met een uitroepteken. Groene stip betekent: alles goed verlopen. Dus ik kijken naar groene stippen na wat geprogrammeerde opnames en was heel tevreden. Totdat de series bekeken moesten worden. Eén doffe ellende. 3 van de 8 series gaven niets anders dan zwart beeld. 1 series liep 3 minuten goed en ging daarna een half uur verder in het verhaal nog even 5 minuten door, om daarna te stoppen. De rest van e series waren gestopt na 10 minuten, op het punt van de reclames (de kinderseries waren reclameloos, dus hadden dit probleem niet). Bij 2 series achter elkaar, lekker makkelijk zou je zeggen, stonden de laatste 10 minuten van de eerste serie aan het begin van de tweede serie, vreemd splitpunt. verder waren chapterpoints om de 10 minuten wel handig geweest. Ik zit nog steeds 30 minuten naar voren te spoelen met beeld en zonder tijdsindicatie.

Afgezien van deze problemen, eb ik geen van de opnames op mijn Mac kunnen terughalen. Pas als ik de ‘hidden files’ terughaal, dan zie ik een map met tientallen korte MPEG-stukjes. Iemand wel succes met het branden van een TV-opname naar DVD?

Als laatste een kleine. Je kunt moeilijk zien dat je aan het opnemen bent: de enige mogelijkheid die ik zag is, het gaan naar de map van opnames en kijken of er een rode stip achter de bovenste titel staat. Dit betekent dat dat programma wordt opgenomen. Een rood ledje op het apparaat was een handige geweest. Niet als die ellendige grote ambergekleurde streep die nu als een soort hart maar aan en uitzwelt, at betekent dat het apparaat gewoon aanstaat.

1 comment
 • Marco

  Ik onderschrijf je bevindingen. Het concept is prima. Ik kon zelf het apparaat in gebruik nemen zonder gebruiksaanwijzing. Maar door mij gebrek aan ervaring met digitale televisie toch maar een paar dingen nagezocht.
  Het apparaat ontbeert enige status informatie. Die lichtbalk is waardeloos, want je vergeet steeds welke “code” wat betekend. Zowieso lastig om erachter te komen wat het apparaat aan het doen is.
  De vastlopers en trage werking is op diverse fora uitgebreidt besproken.
  De 2 tuners zijn erg goed en handig. Er kunnen twee programma’s tegelijk opgenomen worden. Dit werkt echter niet als het apparaat niet is op stabd-by staat, omdat dan 1 tuner in gebruik is. Als je op dat moment toevallig niet kijkt (of het apparaat gewoon altijd aan wilt laten staan), mis je de waarschuwing op het scherm, en wordt de nieuwe opname (volgens mij) niet gestart.
  Ideaal zou zijn als de technische voordelen van dit apparaat worden gecombineerd met de standaard mogelijkheden van een conventionele harddisk/DVD recorder. Deze bestaat echter nog niet.
  In ieder geval is ook na de software update het apparaat nog niet stabiel gebleken, en wordt mijn apparaat na omgeruild door Siemens door een ander exemplaar. Hopelijk is deze beter, want ik wil het apparaat eigenlijk liever niet kwijt….

Comments are closed.