Panasonics plasmalijn is nog niet dood
Panasonics plasmalijn is nog niet dood https://sandervanderheide.nl/wp-content/uploads/PanasonicZT60.jpg 1080 609 Sander van der Heide Sander van der Heide https://sandervanderheide.nl/wp-content/uploads/PanasonicZT60.jpgBij een bezoekje aan Panasonic Nederland kreeg ik onlangs het ultieme plasmascherm te zien, de Smart Viera ZT60. Ernaast hing de VT60, de opvolger van de VT50, het model wat ik een tijdje heb mogen uitproberen en waarvan ik dacht het beste TV-scherm met het diepste zwart ooit te hebben gezien. Wat had ik het mis zeg, de VT60 heeft heftige zwartwaarde, de ZT60 gaat daar nog een stap overheen. Met de ZT60 laat Panasonic zien dat LCD- en LED-schermen nog steeds inferieur zijn aan plasma. Dit zou wel eens de redding van Panasonic kunnen zijn en een herleving van plasmaschermen in de huiskamer. Maar wederom, ook hier heb ik het mis.
Panasonic heeft aangekondigd de ontwikkeling van plasma te stoppen. Sommige websites vermelden dat Panasonic stopt met plasma, maar dat klopt niet. De productie blijft voorlopig gewoon doorgaan, in ieder geval tot 2015. Met de ZT60 hebben ze het ultieme op het gebied van plasma bereikt en ze willen hun onderzoek op andere technieken richten, zoals OLED.
Moet je dan maar geen plasma kopen? Ik zou eerder zeggen, juist een plasma kopen, voor het te laat is. Met een VT60 of ZT60 heb je voor de komende 5 jaar een referentiescherm waar geen LED of LCD tegenop kan. OLED, die misschien nog wel, maar voordat die op het formaat van 42-inch en groter ook nog betaalbaar zijn, ben je al 5 jaar verder.
Wat maakt die ZT60 nou zo bijzonder, want het verschil met de VT60 in prijs is zeker zo’n 1500 euro, het 60-inch model gaat namelijk 4600 euro kosten. Het verschil in beeld is gelukkig ook groot. Dat heeft deels te maken met de beeldprocessing, een nieuwe samenstelling van het rode fosfor, maar ook met de manier hoe de glasplaat is aangebracht. Die is namelijk gelamineerd op de fosforplaat zelf. Bij de andere schermen, zoals de VT60, zit er een kleine ruimte tussen de beeldplaat en de glasplaat en bij inkomend licht, krijg je allerlei reflecties tussen die platen.
Deze plasma-TV zal niet de geschiedenis ingaan als eentje die net zo goed is als Kuros van Pioneer, maar eindelijk eentje die beter is. Aan de kwaliteit zal het niet liggen en de mogelijkheden van interactieve TV ook niet. Waaraan dan wel? Vertrouwen van het publiek. Plasma wordt toch ervaren als iets wat geweest is en ook nog gelijk staat aan ingebrande logo’s (wat ik overigens zelf weer heb ondervonden bij de VT50).
Een leuke gadget die ik iets verderop in de showroom tegenkwam is een speciale plasmapen. Deze reageert op de fosforlaag (of liever gezegd reageert die laag op het lichtje in de pen) en kun je aantekeningen of complete creaties achterlaten en wegschrijven in het geheugen van de TV. Een leuke gimmick, maar niet eentje die nog wat leven kan blazen in de verkoop van plasmaschermen.
Gerelateerd
- Posted In:
- Hifi & Video
- Tech