SONY Action Cam HDR-AS15 (tussenstand)

SONY Action Cam HDR-AS15 (tussenstand) 1080 909 Sander van der Heide

De GoPro Hero is nog steeds de meest populaire actiecamera op de markt en als je eenmaal de eerste bent en jezelf breed neerzet (verschillende types, veel accessoires en goeie marketing), dan is de kans klein dat je deze nichemarkt niet blijft domineren. De enige concurrentie tot nu toe kwam van wat kleine Chinese cameraatjes (letterlijk klein, maar ook in merk), totdat SONY ook eens om de hoek kwam kijken.

De as15 is een mooi plat cameraatje, wat praktisch is in sommige gevallen, maar qua bevestigen en neerzetten moest ik nogal wat provisorisch te werk gaan. Uiteindelijk vandaag maar wat opnames gemaakt met de camera los in de onderwatercase, zodat de microfoon niet werd afgedekt. Voor accessoires mogen ze nog wel eens wat beter gaan afkijken bij GoPro.

Wat betreft scherpte, kleur en beeldstabilisatie is het eerder andersom. Hieronder zie je wat proefopnames die maakte met de AS15 tijdens een testrit in de nieuwe Mazda6. Ik op de achterbank met een monopod en de camera in verschillende settings uit het raam hangend, de dames van Discovery Magazine voorin, op weg naar een sjiek hotel in Milaan. Het kan slechter:-)

0:00 Het allereerste shot heb ik overigens op de kop opgenomen en later omgedraaid in Final Cut Pro X.
0:24 Hier staat de camera op 170 graden, een wat vertekenend beeld, werkt niet goed zo boven de auto. Binnen des te beter.
1:14 hier zie je in het raam dat ik de camera in de onderwatercase heb zitten. De enige manier om een statiefschroef te gebruiken op de camera.

Uitgebreide review volgt eerst in Broadcast Magazine en later op deze weblog.