Philips Senseo Sarista voor een bewerkelijk bakje koffie

Philips Senseo Sarista voor een bewerkelijk bakje koffie 1080 720 Sander van der Heide


Mocht moederdag de aanleiding zijn om voor moeders het ultieme bakje koffie kado te geven, dan lijkt de Philips Senseo Sarista de juiste keuze. Voor €250 euro mag je toch wel wat verwachten, voor dat bedrag haal je tegenwoordig wel twee Nespresso’s in huis. Verse koffie van de vertrouwde Douwe Egberts in een makkelijke draaipot (de bean-funnel) en met 1 druk op de knop maalt en zet het apparaat één, twee of zes bakjes koffie naar eigen sterkte. In de praktijk valt het concept wat tegen.

Het concept en de uitvoering is overigens kundig door Philips en Douwe Egberts opgezet. Met meer dan 7 miljoen verkochte Senseo-apparaten en ruim 13 miljard DE-koffiepads (en dat alleen in Nederland), kun je gerust spreken over een vruchtbare samenwerking. Maar de concurrentie zit niet stil, koffiepads worden niet exclusief door DE meer gemaakt en Nederland heeft er een nieuwe koffieliefde bij gekregen: de espresso. De laatste 5 jaar hebben de volautomatische espressomachines per jaar terrein gewonnen en dan hebben we het over machines van €500-plus (waaronder ook de prachtige Philips Saeco’s, een segment waar men ook innoverend bezig is). In het goedkopere segment is de Nespresso niet meer weg te denken en persoonlijk vind ik dit zelf de beste espresso-ervaring van dit moment.

Reden genoeg voor Philips en DE om de handen weer samen te smeden en een ‘onkopieerbaar’, hernieuwde, verbeterde en ultieme Senseo te presenteren. Geen pads meer, maar een  bean-funnel met genoeg bonen voor 20 kopjes, dus met  €4,89 betaal je nu €0,24 per kopje tegenover de €0,10 die je voor een DE-koffiepad betaalt. De koffie wordt echter nu versgemalen en daarna gelijk gezet, twee processen in één apparaat, een andere ervaring en lekkerder bakje al resultaat.sarista productfotoOver smaak valt moeilijk te twisten en zeker als Nespressofan is de stap naar een normale koffie even wennen. Gelukkig had Douwe Egberts mij 6 verschillende bean-funnels de tijd gegeven om te wennen, te proeven en te vergelijken. Neem nou “Rich Reveal”, ik kan nog steeds niet wennen aan de ‘aromatische, evenwichtige ronde koffie die zich openbaart met een onweerstaanbaar zuurtje’. Een zuurtje dat ik ook uit de koffiepads niet kan verdragen. De smaak is dus knap genoeg steeds een Senseosmaak. Je moet er alleen van houden.

De sterkte van de koffie is regelbaar, per kopje geef “sterk, normaal of mild” aan en de waterhoeveelheid (60/110/140ml) wordt aangepast. Wil je ook nog de dikte van de gemaalde korrel bepalen, dan kan dit ook door bovenop naast de Funnel eenmalig een plastic sleuteltje te plaatsen en met wat proefwerk de juiste stand in te stellen.Sarista2Het apparaat zelf zit vernuftig in elkaar, maar vereist veel onderhoud. Een espressomachine is er niets bij. Er is een waterreservoir voor ongeveer 5 kopjes koffie en een lekbak. De lekbak is voor iedere gebruiker een ergenis. Deze past niet lekker onderin, klemt een beetje en zit veel te snel vol (naast het drupwerk bij het kopje, blijkt er intern ook vocht in terecht te komen). Gevolg is dat als de rode indicator omhoog komt, de bak al te vol is om zonder morsen naar de wasbak te verplaatsen.Sarista3De koffieresten worden per kopje als een soort koffiedikkoekje in een bakje gedeponeerd en als deze vol is gaat er een lichtje branden. Dit is te overzien.Sarista4Het lekbakje naspoelen en de koffietuit, vooruit, maar één keer in de 4 a 5 weken ontkalken is echter al wat minder. Na 400 zetbeurten een glijmiddel in de zetgroep aanbrengen kan er ook nog wel bij, maar om de 20 kopjes de hele zetgroep uit elkaar halen en de overtollige koffie weghalen wordt me toch wel een beetje teveel om in mijn agenda te zetten.Sarista5Natuurlijk heb ik de bean-funnels ook even gehackt en vers gebrande bonen van Boot-Koffie uit Baarn gebruikt. Het resultaat was beter, maar niet zoveel om al die potten open te knippen en met plasticzakjes afgedekte preparaten te gaan werken. In dat geval biedt Philips zelf een optie die niet alleen veel mooier eruit ziet, de mogelijkheid geeft om je eigen keuze van verse bonen te maken, maar ook nog eens 100 euro goedkoper is: de Philips Grind & Brew, ook verkrijgbaar voor moederdag.

De Philips Senseo Sarista is leverbaar in een zwart/witte versie voor €249,95 (inclusief een 6-kops thermoskan) en een zwarte versie voor €289,95. Deze laatste heeft als extra de mogelijkheid om de sterkte van de koffie te bepalen.