Slimme fotolijstjes (bij Tijd voor Max)

Slimme fotolijstjes (bij Tijd voor Max) 150 150 Sander van der Heide

Tja, dat krijg je dan als je als laatste gast staat ingepland en de rest loopt uit. Moest ik van 10 minuten terug naar 5. Dat is dus duidelijk niet gelukt en de afronding schoot er ook bij in. Toch heb ik alle 5 manieren om je digitale foto’s te tonen, kunnen laten zien:

Hier nog op een rijtje de besproken items in volgorde van opkomst met een link naar de website:

Apple iPod Nano
Apple iPhone/iPod Touch
Digital Foci Photo Book
Looqs Meeframe
Wetab

De laatste 3 zal ik ook nog eens los behandelen en vind je waarschijnlijk straks wel terug op mijn blog, ereaders.nl en stylecowboys.nl.
De Photo Book wordt in Nederland door de importeur eAlbum genoemd en heeft dit met een plakkertje over het logo van Digital Foci heengeplakt (Komt eerlijk gezegd wat goedkoop over, alsof je de Apple iPad gaat importeren en er een stikkertje met eTablet overheen plakt). Met 125 euro houdt hij de prijs wel mooi laag tegenover de webwinkel in de VS.
De Meeframe kost rond de 200 euro, maar ik zag hem nu in de aanbieding voor 100 euro. Niet slecht voor een internetradiospeler met 8-inch touchscreen. Voor 200 euro komt ie iets te dicht in de buurt van de Squeezebox Touch, die een kleiner, maar scherper scherm heeft en bijv. ook Spotify .
De Wetab is veel goedkoper dan ik vermeldde. 250 euro voor de 16GB en 330 euro voor de 32GB met 3G. Dat is wel een heel stuk voordeliger dan de iPad. Maar goed, wacht maar op mijn recensie om te bepalen of je de tekortkomingen niet al te vervelend vindt.

Wat was mijn uiteindelijke oordeel? Als je goedkoop een digitale foto goed wil laten zien met de juiste kleurtemperatuur en superscherp, dan zou ik ‘m analoog maken. Oftewel bij de Hema uitlaten printen voor 8 euro (50cmx75cm) en zonder lijst ophangen (nee, niet op canvas, dat is veel te duur, onscherp en met kleuren die te verzadigd zijn).
Wil je slideshows op hoge kwaliteit en het mag een beetje kosten, dan is een mediaspeler de beste optie. Denk aan een Apple TV of een LG DP1W. Sommige TVs bieden nu ook al een optie om via een USB-stick of SD-kaartje foto’s af te spelen of zelfs via internet. Ikzelf heb de Apple TV en heb als schermbeveiliging een selectie van de laatste 12 maanden foto’s aanstaan. Opmerkelijk hoe vaak je toch even blijft kijken en er weer gesprekken ontstaan over wat je ziet. De TV staat meestal centraal in je kamer en zo’n zwarte plaat is ook niet echt alles.

Wat echt opviel bij alle fotolijstjes is dat goeie foto’s er echt het beste uitzien op de kwalitatief niet al te beste displays. Deze foto’s kwamen van topfotograaf Tjitte Jan Hogeterp, waarvoor hierbij nog dank.