The Future Store viert 15-jarig bestaan met Wouter Hamel op Apple’s MainStage

The Future Store viert 15-jarig bestaan met Wouter Hamel op Apple’s MainStage 150 150 Sander van der Heide

(In opdracht van iMakemedia.nl)

The Future Store in Utrecht verzorgt al 15 jaar menig video- en audioprofessional van apparatuur, software en ondersteuning. Reden voor een feestje met optredens en demonstraties. Het was goed te merken dat Apple het enige computermerk is dat door de The Future Store wordt geleverd.
Zo liet Apple’s hofdemonstrateur Bram Elderman zien hoe het nieuwe operating systeem OS X Leopard een welkome aanvulling is in iedere studio. Live werd er via iChat verbinding gemaakt met de studio van Olaf Noordanus die hem via “schermdeling” mee liet kijken in zijn Logic sessie. Zo kon Bram zelfs een edit maken op afstand.

Bert Smorenburg liet in korte tijd zien hoe je snel in Logic Studio een song opbouwt. De nieuwe 1-scherm-structuur, overgenomen van het instapprogramma GarageBand, helpt je overzicht te houden en te focussen op waar je mee bezig bent. Voorheen gaf het schakelen tussen alle screentemplates mij altijd wat verwarring en uit onderzoek is gebleken dat dit soort editpagina’s het creatieve gedeelte van je hersenen tijdelijk uitschakelen. Zodra je weer in je basisvenster terugkomt, moet je weer van je verstandelijke gedeelte omschakelen naar je creatieve. Blijkt dus dat programma’s als Live, Reason en GarageBand, waar alles in één scherm plaatsvindt, zo lekker werken, omdat je niet hoeft te ‘schakelen’ en dus creatiever en relaxter kan werken. Kijk maar eens in het volgende filmpje hoe Bert dit met humor aan de man brengt. (klik hieronder het filmpje op “lees verder” voor de rest van het verslag en de andere filmpjes)

Hierna volgde een optreden van RNDM GNRTN (Random Generation) een Electroduo bestaande uit Nikolai Onken en Nick Granville. Beiden muzikant, software-ontwikkelaars en docent op het conservatorium van Amsterdam. Ze maakten gebruik van 2 MacBooks met daarop Ableton Live, met elkaar gesynchroniseerd via draadloos MIDI. Hoe? Via Wifi! Wat een vondst, het was de eerste keer dat ik dat zag. Het optreden werd opgeleukt door een VJ die op zijn MacBook realtime livevideo en movieclips bewerkte. Het gaf het optreden absoluut meer jeu, zoals je hier kunt zien in een gedeelte van het optreden.

Alvorens naar de laatste de act over te gaan, gaf The Future Store nog via verloting een pakket Logic Studio weg

Als laatste speelde Wouter Hamel samen met zijn band over 1 MacPro, met daarop Mainstage (onderdeel van Apple’s Logic Studio) draaiend. Ikzelf had het programma tot nu toe genegeerd, omdat ik dacht dat het een virtueel keyboard voor livedoeleinden was. Blijkt dat je verschillende virtuele instrumenten en effectracks kan aanmaken, inclusief mixer. Theoretisch gezien hoef je als band dus nog alleen maar met een Mac op stap en een goeie geluidskaart met meerdere ingangen. Vocal effecten, gitaareffecten, digitale drums, digitale piano, synthesizers, alles is in te stellen. De setup van Wouter Hamel viel zelfs nog wel mee, de bas en zijn stem gingen niet via de set, maar desalniettemin was iedereen zeer onder de indruk. Ik verwacht dan ook dat we nog wel meer van MainStage gaan horen.

Paul van Asseldonk, 1 van de eigenaars van The Future Store, gaf een uitleg van de setup.

In de volgende filmpjes kun je een indruk krijgen van het concert. Op de achtergrond wordt het scherm van MainStage geprojecteerd en kun je zien wanneer iemand speelt. Op de voorgrond zie je een band die enorm veel plezier heeft in muziek maken, ondanks dat het nogal wennen was (normaal heb je als band veel meer podiumgeluid als je op akoestische instrumenten speelt, nu hoor je alleen maar geflapper van drumpads en plastic toetsen).

(Voor deze opnames heb ik gebruik gemaakt van de Røde Videomic. Een 100 euro microfoon die je met geleverd statief op je videocamera plaatst. Ik moet zeggen dat hij het geluid van de PA, waar ik zo’n 8 meter vandaan zat, redelijk netjes heeft opgenomen).