Tip: meer ruimte op je iPhone

Tip: meer ruimte op je iPhone 150 150 Sander van der Heide

Sinds ik meer harddiskruimte heb en goeie audiokwaliteit wel kan waarderen, rip ik de meeste CD’s tegenwoordig in Apples Lossless (ALAC= FLAC, maar dan van Apple, dus beter:-). Nadeel is alleen dat de ruimte op mijn iPhone niet meegroeit en ik moet kiezen tussen een paar albums in ALAC op mijn iPhone of de albums dubbelgeconverteerd (ALAC en AAC) in mijn iTunes bewaren.

Gelukkig is daar een nieuwe oplossing voor. Sinds iTunes 9.1 kun je nu ook een optie aanvinken die tot voor kort alleen voor iPod Shuffle-gebruikers was weggelegd, namelijk “Convert higher bit rate songs to 128 kbps AAC).

Even een proef op de som leverde me toch al gauw weer ruim een gigabyte extra ruimte.

Nadeel: Je kunt helaas niet bepalen wat de bitrate moet zijn van de geconverteerde audiobestanden op je iPhone, dat is dus standaard AAC 128kbps. Daarnaast worden ook MP3tje van 320 kbps overgezet naar dit formaat, alles wat maar hoger is dan 128 kbps. Een MP3 krijgt dus een lossy dubbele datacompressie en een ALAC (dit is een lossless formaat, dus een ongeconverteerd origineel bestand) maar 1 keer.