Apple oordopjeshack

Apple oordopjeshack 570 380 Sander van der Heide

Ik heb ze al heel lang niet meer gebruikt, de door Apple standaard meegeleverde oordopjes bij je iPhone of iPod. Toen ik echter even niets om handen had en een setje van mijn kinderen kreeg toegeworpen, was ik verbaasd hoe weinig er over blijft van het originele signaal. In mijn herinnering klonken die dingen een stuk beter.

Ikzelf ben een liefhebber van in-ears en die van Apple zijn bijvoorbeeld heel goed, mits je ze goed stevig in je oorkanaal duwt, dan pas hoor je genoeg bas voor een evenwichtig geluid. De oordopjes lijken wel voor 70% tegen mijn oorschelp gericht te zijn en aan de rand voor ongeveer 30% wat aan mijn oorkanaal door te geven (zie foto hierboven). Bij kinderoren lijkt dat wel anders te zijn, zoals je hieronder ziet. Mijn kinderen vinden dit veel prettiger dan de duurste in-ears.

20120823-010900.jpg
Door wat te experimenteren kwam ik erachter dat als je het linker dopje bij je rechteroor gebruikt en vice versa, het geluid 10 keer beter wordt. Het enige verschil is dat je het dopje op z’n zijkant in je oor schuift, met speakertje naar voren gericht, zoals de foto hieronder. Liefst een beetje klemgeduwd in je oorkanaal. Het is misschien even wennen, maar het geluid is zoveel voller, beter in verhouding en bijna 2 keer zo hard. Da’s toch weer even handig voor een setje wat je misschien al niet meer gebruikte en scheelt weer in de batterijen omdat het volume wat zachter kan.

20120823-011100.jpg