De nieuwe Star Wars heet John Carter

De nieuwe Star Wars heet John Carter 533 800 Sander van der Heide

Ik had eigenlijk een productiereview moeten schrijven voor hifi.nl over de nieuwste Sciencefictionfilm van Disney: John Carter. Dat is om 2 redenen niet gelukt: het geluid en beeld tijdens de viewing was niet optimaal afgeregeld. Maar er is nog een andere reden. Ik werd gewoon opgezogen in deze ouderwets vermakelijke science fiction.

John Carter heeft alles om de nieuwe Star Wars te worden (nou ja, bijna alles):

  • Net iets meer dan een oppervlakkig verhaal (Op het randje hoor, moet namelijk ook weer niet te gecompliceerd zijn voor het grote publiek en ik denk dat ik hem zeker nog een keer moet zien om het helemaal te snappen, maar ja, dat was bij Star Wars ook, dus da’s een goed teken).
  • Goed tegen kwaad, onderdrukten die in opstand komen, één leider die iedereen bewust maakt dat je samen alles kan etc. etc. Het zit er allemaal in, net zoals bij Star Wars. En dan te bedenken dat het verhaal in 1912 is geschreven door Edgar Rice Burroughs (ja, die man van Tarzan. iemand waarvan ik de biografie nog zeker wil lezen)
  • Een prinses die haar mannetje staat, maar langzaam valt voor de charmes, of eigenlijk het gebrek hieraan, van de held van het verhaal (John Carter heeft wel iets van Han Solo).
  • Grappige sidekick voor luchtige element: C-3PO en R2-D2 tegenover een hondachtig buitenaardswezen
  • Alien species: genoeg in beiden
  • Waanzinnige special effecten: Niet zo baanbrekend als in Star Wars, maar als je weet dat regisseur Andrew Stanton verantwoordelijk was voor meerdere PIXAR-successen als Wall-E en Nemo, kun je wel raden dat dat goed zit.
  • The Force maakt hier plaats voor een kracht om tussen 2 planeten te reizen.

Genoeg dus om mijn kinderen over te halen om met mij mee te gaan, zodat ik in een goeie zaal wel wat kan zeggen over geluid, 3D-gebruik en beeldkwaliteit, maar uitgaande van hierboven vermelde en een geschat budget van 250 miljoen dollar, kun je er wel vanuit gaan dat dat goed zit.

En wat betreft alle slechte reviews die je de komende dagen gaat lezen: Niet op letten. Dit is gewoon goed ouderwets vermaak en lijkt misschien wat teveel op Star Wars, maar die laatste delen daarvan waren eerlijk gezegd niet zo heel sterk. En hou wel in gedachten, dit verhaal komt uit 1912, wie was er nou eerder?