EPSON TW-9100W: Bioscoopkwaliteit in huis

EPSON TW-9100W: Bioscoopkwaliteit in huis 1080 720 Sander van der Heide

Toen ik van Epson een eerste demonstratie kreeg van de TW-9100W, ving ik bij het binnengaan van de demoruimte nog een glimp op van de prijs, we ginge een projector van €30.000 euro bekijken. Na de demo kon ik beamen dat ik nog nooit zo’n mooie kwaliteit van een homecimemaprojector had gezien, wat voor zo’n prijs van 30 mille ook wel mag.

Bleek dat ik het verkeerd had gezien: Het was geen €30.000, maar €3.000. Een onwaarschijnlijke prijs-kwaliteitverhouding. Een grondige test in de testruimte bevestigde echter toch mijn sentiment: de TW-9100W is echt heel goed.

De TW-9100W maakt gebruikt van 3 LCD’s en heeft een contrast van 320.000:1. Met een helderheid van 2400 lumens is dit een ideale projector om overdag in een verlichte kamer te gebruiken. In een verduisterde ruimte is het aan te raden om de projector in ECO-stand te zetten. Het beeld is anders gewoon te fel, maar met een gamma ingesteld op 2.4 in de Natural-stand is het haast niet meer nodig om aanpassingen te maken. Kleurwaardes en zwartlevels waren bijna perfect (lichte neiging naar blauw, maar niet storend).

Epson TW-9100W 3

De W aan het einde van het typenummer staat overigens niet voor White, zoals je zou verwachten, aangezien de TW-9100W alleen in het wit verkrijgbaar is. Het staat voor Wireless. Een meegeleverd kastje met 5 HDMI-ingangen, 1 HMDI en 1 optical uitgang en een USB poort (voor het opladen van de 3D-bril) kan het signaal draadloos naar de TW-9100W versturen. Niet alleen handig voor lange afstanden, waar een kabel van 15 meter niet meer afdoende is om het 1080P 3D-signaal door te sturen zonder versterker. De kwaliteit van dit signaal is ook nog eens heel goed. Een extra feature die mij over de streep trok voor het kopen van dit apparaat.

SAMSUNG CSC

Nou zie je dit soort apparaten niet gelijk terug bij een doorsneegezin, vanwege de prijs kan ik dat snappen. Niet vanwege de toepassing. Uit verkoopcijfers blijkt dat men steeds grotere TV’s koopt. Was voorheen 42-inch de standaard, tegenwoordig 55-inch. Nadeel is dat als ze uitstaan, er een lelijke grote zwarte plaat in de woonkamer achterblijft. Ik had zelf verwacht dat ik naast de projector nog een kleine LCD zou neerzetten voor het snelle TV-kijkwerk. Blijkt het echter heerlijk te zijn om op dit formaat (bij mij een beeldformaat van 2,5 meter breed) gewoon journaal of YouTube-filmpjes te bekijken. Hij start zo op en is ook zo weer uitgezet. De HUMAX-kabelontvanger heeft nog meer tijd nodig.

Met dank aan Cinemadream voor het beschikbaar stellen van de TW-9100W. Dit artikel verscheen eerder in Broadcast Magazine.