Nu het qua apparatuur bijna op orde is in de mastering studio, zijn we ons gaan focussen op het stroomgedeelte. Het was de bedoeling om een netstabilisator te plaatsen, aangezien een scheidingstrafo even niet in ons budget lag. Zo’n unit van Torus, Furman of Equitech ligt toch al gauw rond de 8000 euro. Maar na herhaalde zoektochten op het internet kwamen we deze Duitse 5kVa scheidingstrafo tegen. Wat deze transformator doet is niet alleen het scheiden van de aangeleverde stroom, maar ook de enkelfase 220V omzetten naar tweefase 110 volt, gebalanceerde stroom dus. Als je daar meer over wil weten, lees dan hier wat artikelen van Equitech.

Bij de netstabilisatoren merkten we best een kleine verbetering, het geluidsbeeld werd wat rustiger, maar groot een groot verschil was het niet. Het effect met de scheidingstrafo was tot nu toe het grootst wat we tijdens het hele tuningproces hebben meegemaakt. Nog een groter verschil dan het veranderen van versterker of speakerkabel. Wat een diepte, detail,  rust en laag ruisniveau. Iedereen die bij de test aanwezig was merkte het in de eerste paar seconden al. Wow! En het leuke is, het maakt nu niet meer uit hoe je een stekker in het stopcontact steekt, de fase klopt altijd. (Hiervoor gebruikte ik de Van den Hul fasemeter om te bepalen waar de fase op stond. Iets wat ik een ieder kan aanraden. Het scheelde mij in de vorige situatie echt een octaaf in het laag).

Ik heb alle apparatuur (inclusief versterkers en computers), digitaal en analoog, op via deze unit op 1 groep staan. De trafo bromt alleen wel lekker, dus staat ie in de machinekamer naast de studio. Om de stroom 10 meter verderop in de studio via 1 verdeelblok aan te bieden heb ik hulp gekregen van de legendarische Aalt Jouk van den Hul. In het buitenland worden menige grote studio’s voorzien van zijn bekabeling en in de Hifiwereld staan zijn speakerkabels, interlinks en elementen bekend als het summum op dat gebied. Ik was dus erg vereerd dat hij enthousiast reageerde om me te helpen en adviseren in de bekabeling van de studio. Voor de stroomkabel hebben we de Mainstream HYBRID gebruikt. Een cruciale kabel, aangezien alle stroom via deze kabel loopt en hij tevens met de audiokabels en beeldschermkabels in een kabelgoot ligt. De afscherming van deze kabel zorgt ervoor dat er geen interferentie naar de omliggende kabels is, maar ook dat hij niet als een soort antenne signaal van buitenaf oppakt. En het beetje ruis wat er nog in het stroomsignaal zit wordt door een speciale filtertechniek weggewerkt. Binnenkort ga ik met zijn speakerkabel experimenteren. Het enge is, hoe beter het systeem wordt, hoe beter je de verschillen gaat horen.


Reacties

8 reacties op “Gebalanceerde stroom”

  1. dan wil je vast wel met ons delen waar wij dit Duitse wondertje kunnen krijgen 😉

    furman heeft ook een scheidingstrafo naar gebalanceerde stroom voor rond de 3000 euro, heb je dat model ook getest/overwogen?

    1. Tja pm , tweedehands gevonden.
      Die Furman vind ik ook de moeite waard om eens naar te kijken. Zeker voor die prijs. Weet jij wie dat in Nederland voert?

  2. tmaudio, maar die hebben de it-20 niet op hun prijslijst staan. zal ze eens mailen…