Harder is relatief!

Harder is relatief! 150 150 Sander van der Heide

Via de weblog van Marco Raaphorst kwam ik een duidelijk filmpje tegen over het voortgaande gevecht om de hardste CD te maken. Hierin wordt weer bevestigt wat ik al jaren roep: De CD’s van begin jaren 90 klonken het best!

Als mastering engineer kan ik niet anders dan hierover te klagen (of was het nou, kan ik niet anders dan eraan mee te werken?). Maar ja, klant is koning en als die single van Keane (My Góódness!, wat is die hard) zo vaak wordt gedraaid, zal dat wel aan het niveau liggen. Inderdaad, maar dan niet het geluidsniveau. Sterker nog, dat gaat zelfs tegenwerken. In die Keaneplaat zit zo weinig dynamiek, dat je na 3 nummers automatisch weer wat anders wil horen. Hoe zacht of hard je het ook draait, je oren (lees:hersenen) hebben die niveauverschillen nodig, die normaal tussen boom-chick-boom-chick te horen zijn. Bijkomend probleem: om maar weer Keane als voorbeeld te nemen (maakt niet uit welke van de 2 CD’s). Ik kan ‘m onmogelijk nog als achtergrondmuziek opzetten. Het eerste stapje van mijn versterker geeft al teveel geluid om nog bij te kunnen converseren. Alsof je een rioolpijp aansluit op een tuinslang.

2 comments
 • PD Hogeterp

  Hallo Sander,

  Het is werkelijk schandalig wat de RMS power van vele huidige producties is. Ik heb gister nog eens gekeken naar de nieuwe CD van Ilanois. Het eerste nummer (de single) ‘Do you hear me’ heeft een RMS power van L -8.69 dBFS R -8.27 dBFS gemeten over de hele track. Het klinkt daarom ook gewoon vervormd en is het niet om aan te horen. Het moet toch echt eens stoppen!

  De track van Keane, ‘A bad dream’ ben ik ook even gaan analyseren. Zoals je zei, is deze ook smerig hard! Hij clipt (vergeten dat dithering met noise-shaping een paar 0.01 dB toevoegt?) en de track heeft een RMS power van L -10.66 dBFS R -10.00 dBFS. Maximale loudness tijdens de track zit soms op L -5.57 dBFS R -5.29 dBFS!!

  De oplossing? Een standaard in het leven roepen (zoals het K-14 systeem van Bob Katz)?

  mvg, PD Hogeterp

Comments are closed.