Het regent TV-boxes en Mediaspelers.

Het regent TV-boxes en Mediaspelers. 150 150 Sander van der Heide

Mijn mailbox zat vandaag vol met persaankondingen van speciale TV-add-ons. Het opvallende is dat het voornamelijk vooraankondigingen zijn van wat moet komen. Hier dus alvast een korte opsomming en zodra er eentje binnen is een recensie.

Logitech Revue

De Logitech Revue wordt natuurlijk geïntroduceerd als iets revolutionairs, maar het lijkt me meer een standaard mediaplayer die geen media kan spelen. Serieus. Zie nergens de mogelijkheid om muziek van je iTunes af te spelen (zou dan ook een concurrent van het eigen Squeezebox worden), geen mogelijkheid om video’s van een externe schijf te spelen of geripte DVD’s. Heel veel reclame voor de geïntegreerde Google TV, maar ook dat is niets anders dan een gebruikersinterface om wat webservices. Wat wel sterk is van Google TV is dat het draait op een soort Android-achtige structuur. Iets wat we bij de Apple TV ook zien, die in feite een iPhone zonder beeldscherm is. Google TV is echter geen apparaat, maar een structuur die door verschillende fabrikanten is over te nemen en waarbij WEL Android Apps op zullen draaien (in tegenstelling tot de Apple TV).

prijs: $299
datum: 29 sep 2010

SONY Internet TV

Niet te verwarren met de SONY Internet TV-functie die altijd al aanwezig was op de duurdere TV’s. In feite is het een ‘normale’ TV met internet apps erop, maar dan zijn deze vervangen door de apps en besturingssysteem van Google TV. De TV ziet er supercool uit en de integratie van Google TV is zo te zien erg slick gedaan. Overigens zal LG eenzelfde soort TV op de markt gaan brengen.

prijs: onbekend
datum: november 2010

SONY SMP-N100

Dit is de eerste netwerkmediaspeler van SONY. Een rechtstreekse concurrent voor de Apple TV (als die ooit hier uit zal komen). Toegang tot allerlei entertainmentdiensten als YouTube, gemiste tv-uitzendingen van NOS, SBS6, NET5 of Veronica en films (of hier ook een verkoop- of huurmodel aan vastzit of dat het om gratis content gaat, is nog niet bekend). Natuurlijk een HDMI-uitgang die tot 1080p HD weergeeft, wifi, ethernet-aansluiting en USB aan de voorkant. Hij ondersteunt in ieder geval DIVX, AVCHD en MKV, maar voor de rest is het nog even gissen. Hij wordt bediend met een afstandsbediening of via een App op je iPhone of Android-telefoon.

prijs: €130
datum: oktober 2010

CISCO umi

Hier mis ik geloof ik iets, lijkt wel alsof ik een perspresentatie van 5 jaar geleden binnenkreeg. Teleconferencing voor het gehele gezin via de TV. Daar zaten we op te wachten. Volgens mij zit dat nu in alle bovenstaande TV’s en netwerkspelers wel ingebouwd, alsook op alle gameconsoles. Dus waarom die prijs van 600 dollar met een abonnement van 25 dollar per maand? Zeg het maar. De productpresentatie van CEO John Chambers lijkt wel in 1982 te zijn opgenomen en de productpresentatie hieronder is tenenkrommend. Als je al twijfels had, ben je nu zeker overtuigd na dit filmpje…..om dit niet aan te schaffen.

prijs: $599 + $24,99 p/m
datum: VS 24 nov 2010, Europa in de loop van 2011

Boxee Box


Voor de mensen die Boxee via hun PC of Mac op hun TV gebruiken en liever geen laptop naast hun TV hebben staan heeft Boxee nu een standalone Boxee player ontworpen, de Boxee Box. Je krijgt precies dezelfde functies als de software op je computer, plus een afstandsbediening met qwerty-toetsenbord ingebouwd en mediaspelerfuncties met ondersteuning van haast alle DRM-vrije codecs.

prijs: $199
datum: november 2010

Apple TV


Verkrijgbaar in de VS en bovenaan mijn verlanglijstje, alhoewel hierboven toch echt wel geduchte concurrenten staan. Zeker als het gaat om ondersteuning van codecs en het gebruik van Apps. Aan de processor en de prijs zal het in ieder geval niet liggen en de stijlvolle standaard afstandsbediening van 19 euro zit er dit keer gratis bij. Ik zou ‘m al kopen als ik alleen mijn itunes muziek kon afspelen en bedienen via mijn iPhone. Test volgt gauw.

prijs: $99
datum: beschikbaar in de VS, Europa onbekend.

Xtreamer

Ok, ik geef toe, deze is niet nieuw, alhoewel er wel wat nieuwe types zijn, maar deze mediaspeler van 99 euro heb ik nu een jaartje in gebruik en bovenstaande apparaten kunnen haast niet tippen aan alle mogelijkheden en codec-ondersteuningen van dit beestje. Maarrrrrrrrrrrr, de uitvoering is echt afgrijselijk: Menu’s om niet doorheen te komen, moeilijk om de juiste radiostations te vinden (laat staan toe te voegen) en je moet een gemiddelde IT-er zijn om een optimaal te gebruiken. Het werkt wel altijd, maar vraag me niet hoe. De Xtreamer is desondanks een waardig alternatief.

prijs: €99
datum: beschikbaar