Is de iPhone wel van Apple?

Is de iPhone wel van Apple? 150 150 Sander van der Heide

De laatste paar jaar heb ik aardig wat nieuwe Apple-spulletjes mogen reviewen. Stuk voor stuk vond ik het doorbraken en stond ik versteld van het vernuft en de filosofie erachter: de iPod Video, iPod Shuffle en vooral de Apple TV. De iPhone 3G is weer zo’n briljante uitvinding en ik heb hoge verwachtingen van dit platform (binnenkort wat tips voor goeie iPhone-apps). En toch verbaast het me dat er dit keer zoveel dingetjes, soms hele kleine dingetjes zijn, die niet doordacht lijken, niet van Apple lijken.  Nou ga ik nog niet zo ver als Vincent Everts die bij de Volkskrant z’n iPhone weggooit, maar hier volgt een lijst van een aantal zaken waar Apple van mij nog wel eens goed naar mag kijken (of wie het dan ook maar heeft ontworpen):

 1. Handleiding: Als je de iPhone voor het eerst opstart, is het toch allemaal een beetje zoeken. Ik had op z’n minst toch wel een link in Safari verwacht naar een handleiding of een applicatie die ‘kijkt’ naar de handleiding online op de Apple Site, waar je tips kunt vinden, gebruik van elke applicatie en uitleg over instellingen. Lijkt me dat je dat overal bij de hand wil hebben. (blijkt dat Apple een iPhoneversie van de handleiding heeft en is te zien via deze link je moet het maar weten.)
 2. Notes en To Do’s: Een bekende, maar onbegrijpelijk. Kan iemand me vertellen waarom ik wel mijn kalender en mail kan synchroniseren, maar niet de bijbehorende notities en To Do’s? Blijkbaar is dat niet zo eenvoudig, want alle talloze To Do-applicaties hebben deze functie ook niet. Echt een tegenvaller.
 3. Camera: Resolutie interesseert me niet zo, maar als het haast onmogelijk wordt om een onbewogen foto te maken….. Sowieso zit de lens op een hele vervelende plek, je moet echt waken om je vinger niet een beetje voor de lens te houden. De enige mogelijkheid om de foto te maken is via de afdrukknop op het beeldscherm, doe dat maar eens zonder je iPhone te bewegen. Een tijdsvertraging van 4 seconden (zoals in Photo Booth) of de volumeknoppen tijdelijk als afdrukknop zouden een betere optie zijn. Een ingebouwde flitser is, zoals Samsung laat zien, best mogelijk en maken de camera een volwaardige tegenhanger van een simpele Point-and-Shooter. Waar blijven de Camera-applicaties waarbij scherpstellen en ISO-waardes wel een mogelijkheid zijn?
 4. Woordsuggesties: Kon je al niet zo wennen aan T9, maak dan je borst maar nat. Het kan zijn dat deze functie bij mij niet werkt, omdat ik systeemtaal eerst op Engels had staan. Op de meest onlogische momenten en plekken komt er een suggestie waarvan je afvraagt of de iPhone naar een Nederlands, Engels of Duits woordenboek kijkt. Zodra je “handig” intikt, krijg je eerst “Hansi” te zien. Bij “woord” zie ik dan weer “wood” en het aanleren van mijn waarschijnlijk vreemde woordenschat schiet nog niet echt veel op (misschien kan dat wel niet). Als je iets te lang wacht met doortypen is de suggestie al ingevuld. Is dit uit te zetten?
 5. Draaiend scherm: In het begin is het te gek; het beeld draait horizontaal mee als je de iPhone een kwartslag opzijdraait. Maar als het nieuwtje eraf is, heb ik er eigenlijk alleen maar last. De functie op zichzelf is te gek, ik zou er alleen meer controle over willen hebben. In de auto heb ik de iPhone via een aux-ingang aangesloten op mijn autoradio, ik kies dan de iPod-functie en op het moment dat ik ‘m plat wegleg, komt die Coverflow opeens naar voren. Ik wil dat helemaal niet, ik wil als ie ligt ook nog een track kunnen skippen of op pauze zetten. Dus moet ik eerst het ding ter hand nemen, de iPhone rechtop houden en dan met de andere hand op pauze drukken: lekker handig! In een dockingstation of in een telefoonhouder zou ik een video ook in de verticale stand willen bekijken. Maakt me niet uit dat het kleiner is en zwarte balken boven en onder zou krijgen, maar om nou speciaal te moeten gaan liggen om een video op een iPhone in een speakersysteem te bekijken gaat me iets te ver (als de video een podcast , kun je ‘m vanuit de podcast-tab wel verticaal bekijken). Als je juist wilt dat het scherm draait, kan het soms weer niet; niet alle applicaties ondersteunen de functie. De functie wordt soms ook geblokkerd als het toetsenbord naar voren komt. Wil je dus een groter toetsenbord in bijv. Safari, dan is het eerst draaien, dan pas het veld aanklikken waarop een breder toetsenbord verschijnt. Wat zou het heerlijk zijn als je de ‘autodraai’-functie uit kan zetten en zelf met een draaibeweging (zoals op de nieuwe trackpads van Apple) kan bepalen wat je breedbeeld kijkt en wat niet.
 6. Nu ik het toch heb over de iPod-functie. Dat ik het apparaat niet meer blind kan bedienen in m’n binnenzak, zoals ik met een jogwheel kon, dat neem ik voor lief, maar omdat ik visueel moet werken, moet het wel overzichtelijk zijn. Die spiegelreflecties van het artwork door de controllers heen helpen daar niet echt bij. Alle controllers en balkjes zitten nu overal verspreid: Rating is eerst rechtsboven de tracklist selecteren en dan verschijnen de sterren boven deze lijst. Tijdens doorspoelen zie je niet waar je bent in de tijd en moet je eerst een keer bovenin het scherm drukken voor een tijdsbalk, die overigens niet meer de totaal tijd, alleen de chaptertijd aangeeft. Wil je in deze tijdsbalk snel doorspoelen, dan moet je op een priegelig balletje met je nagel deze verschuiven en dat gaat niet zonder horten of stoten. Dat ging op de iPod met 1 keer drukken op de middelste knop en daarna zacht of hard draaien, een stuk prettiger. Ik snap niet dat ze die sublieme iPod jogwheel niet gewoon hebben overgenomen in de iPhone, maar dan als touchscreenversie over het midden heen. En hoe zit het met de podcastomschrijving? Deze kan ik nergens meer vinden. Een DJ Podcast als “See You On The Dancefloor” van Jim Breese heeft daar namelijk alle credits van titels, artiesten en versies staan. De titels die je wel ziet, zijn niet volledig te zien, dat was bij de vorige iPods tot nu toe ook, mar dan ging na 3 seconde de titel langscrollen, bij de iPhone niet. Probeer maar eens bij de podcast van Bommel erachter te komen welke aflevering je te pakken hebt, mij lukt het niet.  Oh ja, had ik al gezegd dat je alle controle kwijt bent als je de iPhone op z’n zijkant houdt? Je kunt in ieder geval nog het volume bedienen met de zijtoetsen. En dan de On-the-go-playlist, de hele benadering is omgegooid: Niet meer in je lijstje met tracks bepalen wat je wel of niet toevoegt, maar in de playlist zelf uit alles wat je maar hebt een lijst samenstellen. Ik gebruik het sindsdien niet meer. Eén pluspunt, je kan de podcasts tegenwoordig wel een waardering geven, zodat ik met 1 ster kan aangeven dat ik bij een volgende synchronisatie alles vanuit een  1-ster-smartplaylist weggooi; heel handig.
 7. Dockconnector. Omdat de iPhone 3G niet meer is op te laden of synchroniseren via de FireWire-pins en waarschijnlijk nog een andere vage reden, werken de meeste apparaten met een dockconnector niet meer vlekkeloos met de iPhone. Het kan beperkt blijven tot een waarschuwing (hierover straks meer), maar zoals bij mijn Dension iLink hetgeval is, wordt de iPhone ook niet opgeladen. Een groter probleem geeft het speakersysteem van B&W, de Zeppelin. Deze zorgde ervoor dat de backlight van het LCD-scherm uitgaat en na een paar keer resetten het pas weer doet. En krijg daar maar eens een update voor…..ik vrees het ergste. Maar wat ik nou niet snap, is dat je die melding van “dat de iPhone eventueel niet goed kan communiceren met dit apparaat” niet voorgoed is uit te zetten. Zoals in OSX je normaal een vinkje kan neerzetten bij een melding als bijv. “deze melding niet meer weergeven, zodat m’n iPhone niet alles platlegt”.
 8. Telefoon. Als telefoon moeten de iPhone en ik nog heel erg aan elkaar wennen (hoop ik). Sms-jes komen heel logisch niet binnen in het telefoongedeelte, maar bij de aparte SMS indicator, wat toch niet heel handig is. Je schakelt wat tussen de telefoon- en sms-applicatie. Ik had voor een SMS-tab onderaan de telefoon gekozen. Het doorschakelen naar een ander nummer doe je vanuit, juist, het settingsmenu. Kies daar de instellingen, dan telefooninstellingen en dan doorschakelen. Daarna kun je de doorschakelfunctie aanzetten, waarna je een nummer in moet voeren. Eerst naar het adresboek om het nummer te zoeken waar ik naartoe wil doorschakelen, opschrijven op een papiertje, tereug naar het settingsmenu en na paar stappen verder het nummer intoetsen. Als je geluk hebt lukt het doorschakelen in 2 of 3 keer en plak ik een post-it op de achterkant met m’n iphone waarop staat dat ie doorgeschakeld is. De iPhone zelf geeft dat namelijk niet aan.
 9. Visual Voicemail. Supervondst en het werkt, maar niet via bluetooth. De iPhone verbind zich zonder problemen met mijn bluetooth carkit. Op het moment dat ik in de auto ga zitten hoor ik een piepje en inkomende/uitgaande gesprekken gaan via het speakersystem. Behalve Visual Voicemail! Gevolg: ik bel maar gewoon weer 1233 om ze al rijdend te kunnen luisteren via de carkit (dit is overigens niet grati, zoals Visual Voicemail)
 10. Back-up. Wat is nou precies die back-up? Als ik alles synchroniseer heb ik toch ook alles hetzelfde in mijn computer? Waarom eerst een 20 minuten lang een back-up maken (die overigens is over te slaan door in iTunes op het grijze kruisje rechts van de voortgangsbalk te drukken. iTunes schaklet dan gelijk naar synchroniseren)? Ik zou ook niet weten waar je die back-up kan terugvinden.
 11. Delete. Ik heb de mogelijkheid om een applicatie weg te gooien in m’n iPhone, maar na een synchronisatie blijft de versie in mijn applicatiefolder in iTunes gewoon staan. Alleen de synchronisatievoorkeuren in iTunes worden veranderd. In plaats van alle applicaties, worden nu alleen nog de aangevinkte applicaties gesynct. Da’s toch geen ‘delete’!
 12. Safari start altijd op met de laatst gekozen website. Het kost aanzienlijk wat tijd om het zoeken naar de website te stoppen, de adresbalk te kiezen en deze weer te wissen. Waarom geen keuze voor een ‘blank page’?. En dan de menubalk, adresbalk en tijdsbalk, die nemen een derde van m’n scherm in beslag als ik de iPhone in breedbeeldstand gebruik. Eén keer drukken op het scherm om het weg te toveren of naar voren te halen zou niet onlogisch zijn.
 13. Netwerksettings. Op nummer 13 dan maar mijn grootste ergernis: de instellingen voor het draadloze dataverkeer staat op verschillende plekken en zijn niet doorzichtig. Als je voor alles gaat, dus GSM, GPRS, 3G, Bluetooth, WiFi en GPS, dan trekt de iPhone aardig wat stroom. Dus raadt Apple en T-mobile je herhaaldelijk aan om uit te zetten wat je niet gebruikt. Goed, ik wil in bed nog even wat browsen, maar mijn GSM uitzetten, want ik wil niet meer gebeld worden en het kost onnodig stroom. GSM valt niet uit te zetten, dus zet je de iPhone eerst in vliegtuigmodus om vervolgens weer WiFi aan te schakelen. Even je Bluetooth aan of uit, ga een stuk lager zoeken in algemene instellingen. Waarom geen netwerksettings waar je alles kan kiezen? Vliegtuigmodus bovenaan en daarna 6 knoppen voor de verschillende protocollen.
 14. Localisatie. Die Nederlandse woordaanvulling is al niet zo, maar ook de menu’s geven soms aparte grammaticale interpretaties (zie screenshot) . Alles aan/uit-knoppen vermelden in het Engels heel duideijk “ON/OFF”, in de Nederlandse systeemsoftware staat er nu “I/O”, waar volgens mij best “AAN/UIT” had gepast.
 15. Vorm. Die ronde vorm achter is dan esthetisch gezien heel mooi, hij is niet zo praktisch. iPhone 2G kon je nog lekker plat op een tafel leggen om met 2 wijsvingers te typen en als calculator gebruikend lekker weg te drukken. Als je dat nu doet, wiebelt ie alle kanten op.
 16. Status Apps. Ik had in het infovenster veel liever gezien wat de Wifisterkte is, wat mijn batterijstatus is (health, cycles, charge), hoeveel GSM en 3G ontvangst er is i.p.v. het aantal nummers en video’s die ik erop heb gezet.
 17. Ontgrendelen. Samen met nummer 13 mijn grote ergenis. Dat de functie erin zit kan ik snappen, maar dat je niet zelf mag bepalen of je het wilt gebruiken, dat niet. Je kan in het menu wel kiezen dat de iPhone niet of wel automatisch op slot gaat, maar ik zou willen dat het indrukken van de “Home”-toets genoeg is om weer verder te gaan. Dat is toch mijn risico. Om er nu voor te zorgen dat ik niet 20 keer moet ontgrendelen bij het steeds weer aanraken van de iPhone, heb ik het automatisch op slot zetten maar uitgezet. Wat wel weer tot gevolg heeft dat ik nu steeds moet onthouden handmatig het scherm uit te zetten.
 18. Zoomfunctie. Als je een stukje in je tekst wilt veranderen is de tekst wel heel erg klein als je ergens wilt inprikken. Oplossing is een vergrootglasfunctie waarmee het punt makkelijk is te bepalen. Deze vergrootglas komt altijd boven je wijsvinger te staan om ‘m goed te kunnen zien, alleen is dit niet zo handig als je bovenin het scherm zit te werken.
 19. Opladen. Dus ik sluit mijn iPhone aan het eind van de dag af om ‘m op te laden, start ie weer op als ik de stekker erin steek!
Het zijn van die kleine slordigheden die ik niet van Apple gewend ben. Ik denk ook echt dat het te maken heeft van de vele functies in één apparaatje: iPod, computer en telefoon in één. Maar juist omdat je zo’n powertool op zak hebt, denk ik ook dat het nog steeds interessanter gaat worden en dat ieders iPhone een persoonlijk tintje krijgt door de soort programma’s die men erop gaat zetten.
Was dat alles? Nou voor mij wel, er is genoeg geschreven over wat er nog meer niet deugd aan het ding en je kan gewoon niet alles hebben. Wat niet wil zeggen dat ik het niet eens ben met de volgende wensen:
Een verwisselbare batterij. Deze batterij gaat het eens begeven, en dan? Weer 100 euro aan Apple zodat ze de batterij voor je gaan verwisselen. Een losse batterij was zo heerlijk geweest. Ik heb persoonlijk geen problemen met de huidige batterijduur, maar wat extra juice op zak kan geen kwaad en je krijgt nu van die lelijke blokje die je onderaan je iPhone moet hangen.
Video. Juist Apple gaat normaal prat op je ‘hele’ leven onder een knop met iLife. Ik denk dat filmen met je mobieltje niet meer weg te denken is. Er zijn wel wat omwegen, zoals Qik, maar ja, dan had je elke functie wel via het net kunnen uitvoeren.
Copy/paste. Ik loop er zelf weinig tegenaan en snap dat het niet makkelijk is te implementeren, maar een weblink in je mail plaatsen is nu echt geen pleziertje.
Flash. Zal wel aan Adobe liggen, die hobbelen vaker achter dit soort dingen aan, maar er zijn meer videosites dan Youtube!
Micro SD-kaartjes
Stereo Bluetooth. Logitech maakt van die coole draadloze speakertjes voor mobieltjes die dit WEL ondersteunen.
P.S. En een spijt dat ik heb dat ik geen simlockvrije heb gekocht, maar op T-Mobile zit:-(

6 comments
 • Henk Jan

  Sander, wat betreft “Ik had voor een SMS-tab onderaan de telefoon gekozen”: deze tabjes kun je zelf wijzigen, zij het maximaal 4 icoontjes tegelijk. Bij mij staat safari tussen de andere applicaties en sms als tab onderaan. Gewoon een app. lang genoeg indrukken tot alle schudt, dan schuiven maar en dan de home knop.

 • Sander

  tja Henk Jan, dat heb ik ook maar gedaan, maar als SMS in de telefoon applicatie had gezeten, scheelde me dat wel weer een ruimte onderin. Nou moet ik eerst in SMS m’n berichten checken (waar T Mobile meldt dat ik voicemail heb) en dan weer terug naar Telefoon voor de voicemails. Ik zie liever al m’n berichten bij elkaar.

 • vincent everts

  Geweldige lijst Sander. je bent duidelijk een enorme iPhone lover anders had je zo’n verhaal niet kunnen schrijven.

  Jij irriteert je aan veel meer zaken dan ik 🙂
  Ik heb de mijne ook maar weer uit de prullebak gehaald!

  Vincent

 • C.A,N van Vleuten

  Inderdaad de lijst van Sander klopt als een bus.
  Synchronisatie van aangekochte iTunes alles weg in visa versa blijft op de iPhone alleen verkorte lijst achter.
  Geen betaalde mail bij Mac dan ook niet op de iPhone.
  Ik heb heel lang gewacht bij de KPN om een tweede gratis Phone bij mobile contract. Kon me niet voorstellen dat ze de iPhone niet namen. Maar nu is het me duidelijk.

  Nap

 • dennis

  Je kan het draaien van het scherm uitzetten. Klik tweemaal opeen volgend op de menu toets. ga een menu naar links en tip de meest links toest aan/of uit als je wel weer wilt draaien 🙂 en klaar is kees.

Comments are closed.