Mastering Pitch Pine Project

Mastering Pitch Pine Project 1080 810 Sander van der Heide

Als je van Yellow Jackets houdt, dan hou je zeker Pitch Pine Project. Het klinkt wat minder geëikt en wat minder conservatief. Prachtige solo’s, goeie nummers, goeie muzikanten. De band bestaat uit Rob van Bavel op piano, Chris Strik op drums, Udo Pannekeet op bas, Martijn van Iterson op gitaar en Tom Beek op sax. Allemaal toppers dus. Udo tekende ook voor de productie en de mix en dat gaat hem allemaal goed af.

Je ziet dat steeds vaker; Muzikanten die zelf gaan opnemen en zelf gaan mixen. Ik vind het een goeie tendens. Als we kijken naar de topengineers/producers in de wereld, dan blijken dit haast altijd muzikanten zijn die zich zichzelf ‘gedwongen’ zagen om te gaan mixen of produceren. Het betekent namelijk ook dat het creatieve proces niet stopt na de opname, maar doorgaat. Als dit met dezelfde passie gebeurt als met het spelen, dan krijg je topmixen met karakter (ergo, als er dus niet goed of gepassioneerd wordt gespeeld……).

De grote uitdaging in de mastering van Udo’s mixen was openheid en helderheid creëren, zonder de bekkens scherp te laten worden. Chris Strik is een waanzinnig drummer en speelt op Meinl bekkens. Waarschijnlijk klinken die fantastisch in de ruimte, maar ik ben nog geen technicus tegengekomen die deze bekkens probleemloos kon opnemen en mixen. Tijdens de mastering heb ik er ook grote moeite mee. Ik hoef maar een EQ aan te raken en er komen vervelende boventonen naar voren. Uiteindelijk lossen we dit met een mastering over mastering op.

434870229_f81033742f_o

Comments are closed.