Masteringwalhalla

Masteringwalhalla 815 551 Sander van der Heide

Ook al heb je totaal geen interesse in mastering, deze site moet je gewoon even bekijken. Het is de website van één van de grootste masteringstudios in de wereld, Sterling Sound. Grootheden als Ted Jensen, Tom Coyne, George Marino en Tom Coyne masteren daar albums van o.a. Madonna, Prince, Billy Joel, Metallica, Coldplay, Bjork, Keane en ga zo maar door.

Mijn eerste indruk was gelijk “Wow!” en dan daarna nog eens “Woooh!”. Als dat het doel is van de site, indruk maken en overtuigen dat dit de plek is om een te gekke master te laten maken, dan is dat goed gelukt. Als je echter meer info wilt (welke apparatuur gebruiken ze, welke formaten moet je aanleveren, masteringfilosofie), dan zul je echt contact met ze moeten opnemen, want die informatie hebben ze van hun vorige site helaas niet overgenomen. Druk maar eens op de studio van Ted Jensen, je krijgt een waanzinnige ruimte te zien (met dezelfde B&W801’s waar ik mee werk), alleen verschijnt na 4 seconden al een andere foto en is niets meer van de studio te zien. De opzet met een driedimensionale plattegrond waarin je ‘gezogen’ wordt naar de ruimte/technicus die je wilt zien (inclusief toiletten!), is wel supercool.

eMastering Reference Player

Maar waar ik dan echt jaloers op kan worden is alle software en hardware die ze bij Sterling uitbrengen. Ik wist dat ze een bedrijf rondom de masteringmeubels hadden gebouwd, in mijn masteringruimte bij Polyhymnia staat er eentje. Maar de software/hardware die ze bieden is een oplossing voor een probleem waar meerdere masteringstudios tegenaan lopen. Zo bieden ze de “eMastering Reference Player”. Hiermee kun je de DDP-images van de mastering (een data-file van de CD-master) van Sterling Sound afspelen, vergelijken met je originele mix, op luidheid en fase aflezen en een referentie-CD branden van de DDP. Voordat je net zoals ik gelijk de software downloadt en probeert een master af te spelen (zoals ik meteen deed), het werkt alleen met masters van Sterling Sound. Om via je eigen DA-convertor te luisteren, bieden ze een plug die USB-signaal omzet naar AES/EBU. En als je geen DA-convertor hebt, dan bieden ze nog een eigen USB-DA-convertor.

Deze studio pakt het slim aan, want in de avonduren kun je door de masteringassistenten tegen een lager tarief jouw mix laten masteren. Dat gaat via FTP en heet “eMastering”. Ja, dan kun je “mastered at Sterling Sound” op je CD-hoesje zetten. Laat ik er wel bij zeggen dat een klant van mij dit laatst heeft uitgeprobeerd omdat ik bezet was en 2 weken later de mastering over heb moeten doen. Je moet het maar net treffen denk ik.

Voor de planning hebben ze in 8 landen een kantoor zitten. Het lijkt wel de eerste Mastering Corporate.

2 comments

Comments are closed.