NOKIA Lumia 800 kan zich meten met iPhone 4S video

NOKIA Lumia 800 kan zich meten met iPhone 4S video 150 150 Sander van der Heide

Het gaat erop lijken dat de videoprestaties van de iPhone 4 een hoogtepunt zijn geweest in videokwaliteit van een smartphone. Vielen de beelden van de iPhone 4S al wat tegen, dan kunnen we die van de Nokia Lumia 800 daar ook in meenemen. Hij mag de lens dan wel op de goeie plek hebben zitten, namelijk als een pocketcamera links in het midden (zodat je vinger er niet steeds overheen hangt), de resultaten zijn niet echt van deze tijd. Zelfs de allereerste Flip heeft nog minder beeldruis.
Zo zie je maar dat specificaties ook niet alles is, want met een lichtgevoelige Carl Zeiss lens (F2.2) en een 8MP-sensor verwacht je toch een helder en scherp beeld. In mijn onderstaande testronde merk je al gauw dat de processor maar veel moeite heeft om te focussen. Het kan best aan de sensor liggen, aangezien deze door middel van contrastwaardes moet bepalen waarop en hoe te focussen. Als ie eenmaal scherp is, is ie ook echt scherp, zeker als jet het vergelijkt met het filmpje van de 4S, die ook nog eens veel meer zweem bevat.

Er valt best veel in te stellen, dat heeft ie dan wel voor op de iPhone 4S, waar je helemaal niets kan instellen, zelfs niet in welke resolutie je opneemt (wat dus altijd 2 keer zo grote bestanden als die van de iPhone 4 oplevert). Het is even zoeken waar de instellingen zitten, namelijk op het moment dat je wil gaan filmen kun je rechtsonder op het radartje drukken. Een valkuil is dat het eerste menu-item “Instellingen opslaan” beter aan het einde had kunnen staan. Nu vergeet je na al je settings de boel toch nog op te slaan.

Er zijn een aantal scènes (strand, kaarslicht, macro, sneeuw, sport etc.), maar ik zet hem voor dit soort testfilmpjes op auto en dat kun je wel merken. Het zwabbert echt alle kanten op, net zoals de Witbalans, deze is ook maar beter zelf te kiezen uit een paar instellingen voor verschillende witwaardes. De belichtingswaarde, contrast en verzadiging zijn aan te passen, maar dit leverde in de meeste gevallen alleen maar een slechter plaatje op. De autofocus is ook uit te zetten en voordat je gaat filmen, kun je scherpstellen door de ontspanner half in te drukken. De effecten als Sepia en Solariseren heb ik even achterwege gelaten. Pluspunt is de keuze om naast 720p HD (30 fps) ook VGA op te nemen, mocht je kleine bestanden willen versturen.

Als microfoon wordt waarschijnlijk de speaker gebruikt. Tja, het levert een dof en soms oversturend geluid op, het heeft wel wat nostalgisch. Ach, de lens zit in ieder geval op de goede plek.

ter vergelijk nog even de video van de iPhone 4S