Apple OSX Lion, niet allemaal tegelijk!

Apple OSX Lion, niet allemaal tegelijk! 150 150 Sander van der Heide


Mijn MacBook Pro pruttelt nu alweer een weekje met het nieuwe besturingssysteem van Apple: OSX Lion. Hoe enthousiast ik ook ben over de nieuwe Mail, Multi-touchbewegingen, Mission Control, Resume, Auto Save, Versions en Airdrop, je komt toch altijd weer wat functies en programma’s tegen die het gedeeltelijk of helemaal niet meer doen. Meestal geen grote ramp, maar Apple heeft de neiging om voorop te lopen in werkwijzes en protocols en laat soms een functie of programma vallen die voor haar tot het verleden behoort. Misschien een reden om niet gelijk over te stappen naar OSX 10.7, zeker niet als je met wat oudere randapparatuur of software werkt. Vandaar dat ik een lijstje heb gemaakt met een aantal programma’s, drivers en functies die (voorlopig) niet meer werken en de eventuele (tijdelijke) oplossingen.

 • Rosetta. – Apple had al aangegeven om met OSX 10.7 zich volledig te richten op de intelprocessors. Het vertaalprogramma wat Apple maakte om programma’s uit het Power PC-tijdperk ook op een Intel-Mac te laten werken, is hiermee ook komen te vervallen. Weet je niet zeker of je gebruikt maakt van zo’n programma, doe dan het volgende. Start het betreffende programma en daarna Activity Monitor. Onder de kolom Kind (Soort) kun je zien of het een Intel, Intel 64 bit of Power PC- programma betreft. In het laatste geval, zal het programma niet meer werken onder OSX Lion. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft Office 2004,  Adobe CS2 of Quicken.
 • iSync. – Maar ook  programma’s die wel op Intel-processors werken zijn na installatie van OSX Lion niet meer terug te vinden. Apple gaat ervan uit dat je ondertussen wel een iPhone hebt en dan gebruik je iTunes om te synchroniseren. Er zijn echter nog genoeg mobieltjes die met iSync heel makkelijk van al je adressen en afspraken zijn te voorzien. Oplossing is heel simpel. Maak voor je Lion gaat installeren een backup van iSync en de Phone Plugin (te vinden bij /Library/PhonePlugins). Na installatie sleep je ze weer terug en kun je weer verder alsof er niets is veranderd.
 • FrontRow. – Apple’s ingebouwde mediacenter is nooit echt een favoriet geweest en zonder afstandsbediening denk ik dat heel veel mensen niet eens wisten dat deze functie op hun Mac aanwezig was. Alternatief: Koop een Apple TV (sowieso slim) of installeer Plex, XBMC of Boxee.
 • Drivers. – Je zou verwachten dat de meeste ontwikkelaars met hun developper kit aan de gang zijn geweest, maar er is als gewoonlijk weer een rij bekende en onbekende reeks aan drivers die niet op Lion werken. Zo te zien zijn alle videokaartfabrikanten als AJA, Blackmagic of netwerkkaarten van ATTO er vlot bij dit keer. Audiointerfaces is een ander verhaal. TC Electronic heeft nog geen goeie drivers voor zijn Konnekt-serie. M-boxes van Digidesign werken niet meer (helemaal standaard is dat er geen werkende versie is van ProTools voor Lion en dat zal zeker een half jaar duren. Eigenlijk zouden zij als eerste moeten zijn. ProToolsgebruikers zijn over het algemeen Mac-evangelisten en krijgen bij elke nieuwe OSX-release te maken met een soort tantaluskwelling.). Dochteronderneming M-Audio heeft dat al beter voor elkaar en ondersteunt een hele rij interfaces.
 • Programma’s. – Over het algemeen zal je niet veel problemen tegenkomen als je een programma hebt wat voor de Intel Mac is gemaakt. Toch kun je wat kleine vreemde dingen tegenkomen of gedeeltes die niet werken. Bij SABnzbd (voor gebruik met nieuwsgroepen) mis je nu de info in de menubalk, werken mijn shortkeys van Textexpander niet meer, heeft AutoCAD wat vreemde bij-effecten en is het slim om elke versie denkbaar van Filemaker te upgraden naar Filemaker 11.
 • User Library. – Hij lijkt weg te zijn, maar deze wordt nu automatisch verborgen. Je kunt hem op verschillende manieren nog steeds benaderen.
Mocht je aanvullingen op deze lijst hebben of is één van bovenstaande aangepast, zet het in de comments.

6 comments
 • antonie

  Wat ik strontvervelend vind is dat bij het gebruik maken van de Full Page optie je tweede beeldscherm buiten spel wordt gezet. Snap écht niet waarom daar niet goed over nagedacht is….

 • Sander

  @antonie. Ja, idd vervelend, maar denk niet dat ze dat gaan veranderen. Dit geeft Apple zelf aan bij de dev. kit:

  We have made some simplifying assumptions for Lion Full Screen behavior on multiple monitors. Multiple monitors are treated as a single unit by Spaces, and therefore are also treated as a single unit in Full Screen. This means that all monitors will be dedicated to windows belonging to the full screen application, and there can be only one primary full screen window visible at a time. A secondary monitor is useful for inspector windows.

  Secondly, because the menu bar is located on the main monitor, the primary full screen window will be located on the main monitor as well. This allows the menu bar, floating toolbar, and full screen window to maintain their interrelationship on the same monitor.

 • Dutchdaun

  Deze mail versie goed? Zeker nog nooit met letterbox in de oude mail versie gewerkt, heeft dan de zelfde layout maar wel simpeler bedienbaar. Ik vind dat cijfertje rechts met die uitvouw knop uitermate irritant en onnodig. Is een extra overbodige actie. Verder is de RSS reader ook voorzien van dat irritante uitvouw knopje. Het betekend dat je je voor elke mail of RSS feed TWEE acties moet doen om het zichtbaar te krijgen. Daar is dus niet over na gedacht. Het is ook niet uit te schakelen en Letterbox in combinatie met deze Mail in “oude” look werkt niet.
  Verder, Mision Control en Launch pad zijn voor Iphone en Trackpad gebruikers, als gewone desktop gebruiker vind ik de programma’s een persoonlijke belediging. Mijn veel gebruikte programma’s staan in het dock en ik weet de map Programma’s ook wel te vinden. Meteen gewist dus net als de appstore. Dat lijkt mij ook iets voor de iPhone generatie, ik kan uitstekend zelf een programmaatje downloaden en installeren. Ik heb Lion bij een nieuwe Mini gekregen, maar daar heeft het vrijwel geen enkel verbetering gebracht. Het start trager op en komt trager uit Slaap mode, dan mijn oude Mini met S.L.. Helaas is S.L. niet downwards compatible met de nieuwe Mini anders ging het er per gisteren weer op. Alles negatief met de nieuwe Mini en Lion? Nee, wel mooi is dat er HDMI op zit en dat werkt goed samen met mijn beeldscherm, werd tijd. Verder gebruik ik Chrome en Picasa dus over Safari en iPhoto kan ik niets zeggen. Het lijkt er helaas op dat Apple een net aan het breien is om de gebruikers steeds meer richting Apple en iPhone te “pushen”. Appstore, iSync verdwenen( gelukkig wel terug te zetten, maar voor hoelang?). We zullen zien waar het heen gaat, voorlopig gaat mijn nieuwe Mini op Marktplaats gezet tot dat er een oplossing komt om er S.L. op te draaien, want de hardware is zeker sneller.

Comments are closed.