iPod microfoons (2): Willem Hellbreker

iPod microfoons (2): Willem Hellbreker 1080 810 Sander van der Heide

Na het fiasco van de iPod microfoons (De iPod nano had alle opnames dezelfde tijdsindicatie gegeven. Gevolg: de laatste opname van 8 stuks was bewaard gebleven), heb ik een iets simpeler setting gezocht. Vrijdagavond, 2 maart, heb ik bij een jazzsessie van Willem Hellbreker in het randstadhuistheater in Almere wat nieuwe opnames gemaakt. Ik heb de laatste CD van Willem, “Movements, gemasterd en hij nodigde me uit om hier eens te luisteren. Het randstadhuistheater doet meer denken aan de BlueNote Jazzclub, waar wat stoeltjes en tafeltjes staan. Het plafond is gelukkig niet te laag en de akoestiek klinkt aardig. De meeste muzikanten konden dan ook zonder versterking spelen.

De microfoons gaan zich nu echt wat van elkaar onderscheiden. Niet alleen in kwaliteit, maar ook in karakter. De XtremeMac blijkt heel goed met z’n auto gain om te gaan en dat is maar goed ook, de functie kan niet worden uitgezet. Er is alleen een storige ruis waar te nemen. De andere 2 hebben dit ook, maar daar is het minder storend. Eén ding wat een erge tegenvaller was bij XtremeMac: hij is mono! Dit was nergens te vinden in de gegevens. Jammer, maar voor muziek dus niet geschikt. Of hij geschikt is voor een interview of podcast, moet nog blijken.

Hieronder alvast 2 voorbeelden van hetzelfde stuk opgenomen met een Belkin Tunetalk en een XtremeMac Micromemo.

Download link Willem Hellbreker (opgenomen met Belkin TuneTalk)

Download link Willem Hellbreker (opgenomen met XtremeMac Micromemo)

7 comments
 • Justin de Nooijer

  Bedankt voor de review, nu weet ik dat ik voor Belkin moet gaan. Ik hoop alleen niet dat mijn iPod 30gb ook ‘skipt’ (zoals je in je vorige review vermeldde), want dat zou flink balen zijn…

 • Sander

  De Belkin is erg goed en heb nu ook wat testen met grote geluidsdruk gedaan en wat stemopnames. Zeker voor stem (interviews, podcasts) is de Belkin ook goed. Bij harde muziek met veel top hoog, wordt het wat lelijker en kan de Griffin iTalk (met ingangsniveau op stand Low) het weer wat beter aan. Ik zal hier nog een podcast van maken.

 • Judy

  Leuk om je review te lezen.
  Heb je de microfoons ook deze keer met een ipod nano getest?
  Ik heb zelf een ipod 2G nano en een Xtreme Micro Memo, en na een paar opnames is mijn ipod vastgelopen, hij kan geen kant meer op. Overigens niet tijdens het opnemen zelf maar toen ik een opname wilde gaan afspelen. Daarom was ik aan het googelen om te kijken of anderen dit ook overkomen was en vond je site.
  Heb je hier ook ervaring mee? En is die Belkin ook voor de nano verkrijgbaar? Ik begrijp uit je reviews van wel maar heb hem niet kunnen vinden tot nu toe.

 • Sander

  Wat vervelend Judy, ben je je opnames nu ook kwijt? Ik heb ook een vastloper gehad en kwam er bij de nano achter dat het heel belangrijk is dat de opname goed wordt afgesloten, dus “stop and save”. Mocht de Nano ook niet meer opstarten, probeer eens te resetten. Je houdt dan de Menu- en Selecttoets samen zo’n 3 seconden ingedrukt.

  De Belkin is niet in iPod Nano formaat te krijgen, zoals jouw Micro Memo, maar past er gewoon zonder probleem op.

 • Judy

  Hallo Sander, bedankt voor je tips.
  ik heb de nano maar gewoon laten ‘leeglopen’ en hem vervolgens aan de mac aangesloten. Toen deed hij het weer, en de opnames zijn er nog. Eerst haperde de muziek om de zoveel seconden maar toen de nano wat langer aangsloten was ging het goed.
  Ik vind het zo’n goed idee, je eigen kleine draagbare studio.
  Zo te zien werkt het niet helemaal optimaal – dit was de tweede keer al dat er iets misging (eerste keer gaf hij tussendoor het apple scherm) en ik heb de mic pas een week.
  Zou het met de Belkin beter gaan?

  Ik had de opnames allemaal goed afgesloten met “stop and save”.
  Wel 7 songs achter elkaar opgenomen maar dat zou moeten kunnen. Ook heb ik tussendoor opnames die waren mislukt gedelete, misschien is het beter dat pas in itunes te doen?

 • Sander

  Een andere microfoon zal niet veel uitmaken, het is de software van de iPod die de beperkingen geeft. Het is iets waar al deze fabrikanten mee moeten leven.

Comments are closed.