Panasonic Lumix DMC GH2

Panasonic Lumix DMC GH2 560 282 Sander van der Heide

Deze high-end Micro Four Third-camera van Panasonic, gaat met zijn prijs gelijk op met de betere prosumer-spiegelreflexcamera’s. Terwijl het gros van de videoclips tegenwoordig met een Canon EOS-5D mark II wordt gemaakt, valt er best wat te zeggen voor het overwegen van de GH2. Maar hoe zit het met de fotokwaliteit van dit toestel?

Een MFT is lichter, in dit geval 390 gram voor de body en lekker compact, 12 x 9 x 7,5 cm. De prijs is ook minder dan een 5D, bijna 1000 euro. Dit is echter niet te merken in zijn prestaties. Ik heb ‘m met een 14-140mm (28-280mm equivalent) lens uitgeprobeerd en was verbaasd over de prachtige videoresultaten. 1080p/24p AVCHD met een maximum van 30 minuten opnames en zonder spiegel (hierdoor kun je wel scherpstellen en zoomen tijdens het opnemen). Ik ben echt helemaal weg van deze kitlens. Misschien zou een lens met een lagere diafragmawaarde een nog mooier resultaat geven, maar in video overtreft de GH2 de spiegelreflexen zeker. Je kunt hier wat onbewerkt videomateriaal binnenhalen, maar het meeste onder de indruk was ik van de filmpjes van John Twigt die op Vimeo aardig wat tests met de GH2 heeft gezet:

Als fototoestel presteert de GH2 boven de norm. Bij hoge ISO-waardes was het ruisniveau erg laag, maar uiteindelijk was ik niet ondersteboven van de plaatjes. Een beetje te neutraal, maar goed, wie zegt dat dit niet de norm is en de concurrentie te gekleurd is. Overigens moest ik alles wel in RAW schieten, want de JPEG-compressie geeft een licht gele waas over het geheel.

Hier een foto geschoten in RAW:

En dezelfde foto met de JPEG-compressie uit de camera:

Ik heb hier nog een paar voorbeelden geplaatst. De fotokwaliteit is zeker bovengemiddeld, maar het zou mooi zijn als er firmware upgrade (of hack) uitkwam die de JPEG-compressie wat onder handen zou nemen.

Pluspunten:
– prijs/kwaliteit
– goeie kitlens
– videokwaliteit
– kantelbaar display
– microfooningang

Minpunten:
– JPEG-compressie
– geen analoge viewfinder
– touchscreenfocus is niet uit te zetten

Adviesprijs: €1399 met 14-1400 mm kitlens incl. BTW

Dit artikel verscheen eerder ook in Broadcastmagazine

3 comments
 • Marcin Lukowski

  Hoi Sander,

  Er is in december een firmware upgrade voor de GH-2 uitgekomen met voornamelijk upgrades voor de videofunctionaliteit (naast 24p nu ook 25p in een 50i stream). Volgens mij word deze camera voornamelijk gebruikt voor video, zo is hij ook in de markt gezet. Er is overigens wel een hack beschikbaar http://bit.ly/zdAE9N maar ook deze hack is voor de videofunctie.

  Voor de volledigheid nog even een opmerking over het voorbeeldfilmpje. Die is niet gemaakt met de kitlens maar met een Voigtlander 25mm/F0.95 waardoor het beeld er zo prachtig uitziet. De kitlens heeft als grootste diafragma F4.0 waardoor je in een situatie met weinig licht de ISO op maximaal zou moeten instellen met als gevolg meer ruis.

 • Sander van der Heide

  Pittige lens, ook de prijs. Maar heeft hij niet ook z’n ISO op 10.000 gezet? Dat zou met die kitlens dus nog meer moeten zijn?

  Het enige nadeel wat ik tot nu toe ondervind van video met een DSLR of MFT is met dit soort lenzen dat je de beste videoplaatjes schiet met grote diafragma waardes, waardoor je weinig scherptediepte hebt. Ik zag dat SONY ook echt lenzen maakt die optimaal zijn voor video. Weet jij wat het verschil daarin zou moeten zijn?

 • Marcin Lukowski

  De ISO van de GH-2 gaat tot 12800. De Sony lenzen verschillen volgens mij niet zo veel van andere lenzen. Ze hebben de juiste mount voor de Sony Nex camera’s. Ik werd toevallig vanmorgen nog op een leuk filmpje gewezen waarin op een grappige manier word uitgelegd hoe belichting werkt bij dslr video. http://bit.ly/yZM09h

Comments are closed.