USIT, klapstoel en designer gereedschap ineen

USIT, klapstoel en designer gereedschap ineen 601 800 Sander van der Heide

Morgen begint in Eindhoven de Dutch Design Week. Sowieso de moeite om in de herfstvakantie een dagje naartoe te gaan, maar ook een mogelijkheid om iets te zien wat ik eerder dit jaar op de Milaan Design Week tegenkwam: USIT, een fantastisch ontwerp en mooi product van de Nederlandse ontwerper Maarten Olden.

Praktijksituatie bij mij thuis:

  1. Vrouwlief heeft op haar kantoortje op de eerste verdieping weinig ruimte en alle archiefkasten zitten tot aan de nok toe vol met ordners en mappen. Moeten deze gepakt worden, dan gebruikt ze haar superlicht draaiende burostoel op wieltjes. Gevolg: ze is er al twee keer af gevallen.
  2. Beneden in de keuken hebben we de bekende IKEA BEKVÄM keukentrap voor koelkast geparkeerd. Handig om af en toe wat te pakken uit de hoge schappen, onhandig vanwege het blokkeren van de deur van het vriesgedeelte.
  3. In de huiskamer hebben we een eettafel van 2 x 1 meter met 6 stoelen. Krijgen we veel eters, dan pakken we een redelijk gammele klapstoel aan de ene kant erbij en aan de andere kant, u raadt het al, de IKEA Bekväm.

Het mag wel duidelijk zijn dat toen ik de USIT voor het eerst daar in Milaan zag, ik een reeks oplossingen verpakt in een mooi design zag. Vrouwlief een veilige opstap die niet in de weg staat als hij niet wordt gebruikt, in de keuken een veilige trap die geen deur blokkeert en 20 x mooier dan de Bekväm is. In geval van extra eters, twee prachtige stoelen waar iedereen eigenlijk wel op zou willen zitten.

USIT TrapNa 2 gesprekken met Maarten, één in Milaan en één in Amsterdam, blijkt het trapgedeelte niet een leuke gimmick of een aardige bijkomstigheid. Het is een professionele trap en voldoet aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen. Vandaar dat de stoel, eh…trap, in samenwerking met trappenfabrikant Altrex wordt geproduceerd en gedistributeerd.

Hoe beter je de USIT bekijkt, hoe meer je ontdekt. De prachtige verbindingen van de aluminium achterpoot in de leuning van de stoel, werkende slipmatjes onder de poten, gebruik van aluminium stijlen waardoor een grote stabiliteit ontstaat (de trap heeft een gebruiksbelasting tot 150kg), een aluminium slipprofiel wat bij het uitklappen onder door de zitting heenkomt, het ontwerp en de functionaliteit komen gewoon heel vernuftig samen.

USIT van onderaf

In de praktijk blijkt het precies aan mijn verwachtingen te voldoen. Hij oogt mooi (en scoort goed bij de visite), hij is enorm stabiel en hij zit prima. Alleen als je langer dan een half uur erop zit, gaat het slipprofiel wat irriteren en mis je toch een wat grotere rugleuning. Tevens bijkomend ‘probleem’, zorg dat je schone schoenen hebt als je deze trap gebruikt. Allemaal te overzien naar mijn mening.

USIT in kleuren

Ik heb zelf voor de eiken variant gekozen, maar er is nog een witte en zwarte versie en dan allemaal met 2 of 3 tredes, of gezien vanuit het zitgebruik, als stoel of barkruk. Prijzen: €229 voor de stoel, €299 voor de barkruk. Daar koop je inderdaad 23 Bekväms voor, maar die maken nog steeds geen één USIT.

De Dutch Design Week wordt gehouden van 19 tot en met 27 oktober en je kunt de USIT (en waarschijnlijk ook Maarten) vinden in het Klokgebouw.

USIT barkruk