Mijn kerstcadeau, 19 Spotify-playlists.

Mijn kerstcadeau, 19 Spotify-playlists. 150 150 Sander van der Heide

Elk jaar, vanaf 6 december, hanteert mijn gezin een maand lang een soort van gedoogbeleid, waarbij ik mijn verzameling kerstalbums tevoorschijn mag halen en zoveel kerstmuziek mag draaien als ik maar wil. Het begon een paar jaar geleden met het verzamelen van kerst-CD’s die ik compileerde op CDR-etjes. Vorig jaar en het jaar daarvoor alles overgezet in iTunes en de eerste albums online binnengehaald. Dit jaar heb ik mijzelf bevrijdt van 2 GB aan kersttracks en ben volledig overgegaan op Spotify. Afgelopen maand ben ik druk aan het verzamelen geweest en heb 19 playlists samengesteld, mijn kerstcadeau voor al mijn Facebookvrienden, Twittervolgers, Google-plusjes en bloglezers.

Een feestje, een kerstborrel, een familieavond of een avondje alleen, het heeft zo allemaal z’n eigen muziek nodig. De ene keer alles van een bepaalde artiest, de andere keer in een bepaalde stijl of juist een mix van alles door elkaar. Een rustig achtergrondmuziekje zonder zang of juist heavy rockversies van bekende kerstkrakers. Het samenstellen van zo’n lijst is een echte kunst en de ene begrijpt dat beter dan de ander en ik hoop je met onderstaande playlists te kunnen helpen voor het samenstellen van een perfecte sfeeropbouw van de avond of in ieder geval je een vergaarbak aan meer dan 3500 kersttracks door de jaren heen. Op “Sander’s Picks” na heeft geen één van de playlists een bepaalde volgorde. Dus raad ik je aan de meesten in Shuffle-modus af te spelen met in de voorkeursinstellingen een vinkte bij ‘Set the same volume level for all tracks’.

Druk op de link en open de speellijst meteen in Spotify en ik zou het waarderen als je deze blog retweet, repost, plust of liked ipv van de playlists, waarbij alle commentaar welkom is (dubbele tracks, maar vooral ontbrekende albums die niet in de lijsten staan)

 1. De eerste lijst, Christmas Sander’s Picks, is een dynamische lijst. Ik verander de volgorde nog wel eens, gooi er weer een nummer uit en 2 erin, maar meestal zit ik op 40 favoriete kersttracks, goed voor ruim 2 uur. (niet in shuffle)
 2. Christmas Sander’s Album Picks, heeft geen opbouw, maar bestaat uit ongeveer 12 favoriete albums. Kies er eentje uit en draai het album in zijn geheel. (niet in Shuffle)
 3. Christmas Alternative – Van Punk tot extreme Rock, vreemde arrangementen, aparte benadering in producties, eigenlijk alles wat niet gangbaar kerst is.
 4. Christmas Big Band – Groots, knallend en van 80 jaar terug tot nu.
 5. Christmas Calm – Voor aan het eind van de avond, tijdens een gesprek of als je alleen en depressief bent.
 6. Christmas Classic – Geen klassiekers van Frank Sinatra, maar van Tchaikovsky tot Westminister Choir.
 7. Christmas Past – van Dean Martin tot Jackson 5, zolang het maar een vinylachtergrond heeft
 8. Christmas Present – Ruim 1400 tracks vanaf mid jaren 80.
 9. Christmas Jazz – Van bebop tot Cool Jazz, maar geen Big Band.
 10. Christmas Country – Van Nashville tot bluegrass
 11. Christmas 2011 – een selectie van wat er dit jaar is uitgebracht
 12. Christmas Collections – een verzameling van verzamelaars
 13. Christmas Instrumental – Moeilijke lijst, want Classic en Jazz zul je hier niet terugvinden. Wat dan wel?
 14. Christmas Vocal Harmony – Niet alleen maar dopwopteedoo, als het maar goed blend (met of zonder autotune)
 15. Christmas Kids – Beetje Nederlands, beetje Engels en soms een beetje gek.
 16. Christmas R&B – van Boyz II Men tot Destiny’s Child
 17. Christmas Autotune – Ik kan er zelf niet goed tegen, als die strakgetrokken vocals, hier dan ook de Justin Biebers en Michael Bublés, waarbij zelfs mijn oma zou horen dat dit niet meer natuurlijk is.
 18. Christmas awful – De tracks die ik echo niet kan pruimen of waar ik me niet kan inhouden om in lachen uit te barsten. Zelfs deze lijst draai ik ook nog wel eens.
 19. Christmas Ultimate. – Bijna alle tracks uit de andere lijsten samengevoegd. Hoe ultiem deze lijst misschien ook is, er zijn toch een paar toppers die helaas niet beschikbaar zijn op Spotify. Zo is er het heerlijke jaren 80 “The Christmas Album” van David Foster & friends, maakte Vanessa Williams in 1996 “Star Bright” , een lekkere Gerry Brown-productie met topsessiemuzikanten en in 2006 maakte James Taylor één van mijn favoriete kerstalbums, “At Christmas”. 2 Tracks die in elke kerstplaylist thuishoren, zijn ook niet te vinden op Spotify: Fay Lovsky’s “Christmas was a friend of mine” en “We are the world” van USA for Africa. Maar dat is het dan ook, verder vind je hier genoeg voor letterlijk 1 week muziek, 24 uur per dag, 3500 tracks. En dan heb ik hier alle albums van de playlist “Christmas awful” en “Christmas Alternative” nog niet eens bij inbegrepen. Je kunt hem op shuffle zetten en dan heb je je eigen kerstzender, maar verder is het natuurlijk een mooie graaibak voor je eigen selectie.