Multitest: 23 in-ear oortelefoons

Multitest: 23 in-ear oortelefoons 150 150 Sander van der Heide

Samen verpakt met de HVT van december is een aparte ‘shopping guide’, die tevens gratis los te verkrijgen is bij winkels als RAF en Correct. Hierin is opgenomen mijn vergelijkende test van 23 verschillende oortelefoon (in ears), variërend in prijsklasse van €29 tot €529. Uitgangspunt is een vervanging van de standaard Apple oortelefoon die bij een iPod wordt meegeleverd.

Ik heb ruim een half jaar de tijd gehad om alles te documenteren, te vergelijken en natuurlijk op mijn iPod te luisteren. Sommigen vielen qua klank al snel door de mand, anderen klonken te gek maar hadden geen draagcomfort en 2 overleefden het half jaar niet.Helaas zijn er in de opmaak wat fouten terecht gekomen en gebruik de blog om ze zelf alvast te herstellen (de redactie van HVT zal binnenkort ook een aangepaste digitale versie beschikbaar stellen).

Aan het einde van de test kom je een kader tegen, wat eigenlijk twee losse kaders hadden moeten zijn. Het eerste gedeelte is namelijk een uitleg bij de vergelijkingstabel. Het tweede gedeelte is een uitleg over de benamingen die ik hanteer. Tevens mijn foto’s van de verschillende opzetstukje waaraan ik refereer, niet in het artikel opgenomen. Heb ik gelijk de mogelijkheid om wat uitleg te geven:

single sleeves foto 1: single sleeves. Deze gebruik ik zelf het meest. Ze komen meestal in 3 maten, small/medium/large. geen oor is hetzelfde, dus kan best zijn dat je links medium gebruikt en rechts small. Gewoon zoeken tot je de beste afsluiting hebt. Dat is belangrijk, want dat zorgt voor betere basrespons en minder omgevingsgeluid. Voordeel van de single sleeves is dat ze makkelijk zijn schoon te maken (ze zijn van silicoon, dus kunnen onder de kraan) en niet al te diep in je oor gaan.

foto 2: bi-flange sleeves. Voor mij waren deze echt een ramp, alsof ze vacuüm zogen. Daarnaast zitten ze ze te strak, omdat ze niet smaller worden.

.
.

.

foto 3: tri-flange sleeves. Zitten lekkerder, omdat ze smaller aflopen, maar verzamelen mij teveel oorsmeer achter al die randen.

.
.

.

foto 4: foam. De foamies (schuim) dichten goed af, maar kunnen wat gaan schuren en gaan niet lang mee (ze worden namelijk bruin van het oorsmeer, niet echt hygiënisch). Wat echt een topper was, was het schuim van Comply. Deze zitten heerlijk en heeft een soort beschermlaagje. Ze zijn hier in Nederland helaas slecht te krijgen en ze zijn prijzig.

13 comments
 • Sander Mak

  Heb je ook inears uit de Ultimate Ears Superfi serie getest? Ik heb de Superfi.pro 5’s, heb wel een eq standje nodig op mijn ipod om het hoog wat open te trekken, maar dan zijn ze echt te gek!

 • Sander

  Ik vond de Superfi pro 5 fantastisch, ze waren wel iets te groot in m’n oren (dus ze knellen een beetje), maar zeker de prijs/kwaliteitrverhouding is heel goed. De veel duurdere Shure SE530 vond ik wel het beste van alles wat ik gehoord heb.

  Er blijkt nu ook een Superfi Pro 10 te zijn en wat ik daar over gehoord heb, moet deze echt het summum zijn.

 • johan

  Pas wel op met koptelefoons want het gevaar op gehoorbeschadiging ligt op de loer. Zelf heb ik nu tinnitus (piep en oorsuizen)door veelvuldig op harde niveau,s muziek te luisteren en als muzikant ook te produceren. Ook in bandjes spelen heeft het erger gemaakt. Ik treed regelmatig op en met oordoppen spelen is nu noodzakelijk geworden en in het produceren ben ik toch een beetje gehandicapt geworden omdat alles op lage niveau,s moet.

  Volgens mijn KNO arts gaan we een ipod generatie zien die veel problemen gaat krijgen. Dus hou het volume alsjeblieft in de gaten want geloof me…een pieeeep heel de dag door zit je echt niet op te wachten.

 • Sander

  Je hebt helemaal gelijk, Johan. Juist daarom is een goeie in-ear zo belangrijk. De in-ears die op een laag niveau een lekker geluid gaven, hebben dan ook een hogere waardering gegekregen.

  Ik was erg verbaasd over de Sennheiser CX300 (deze is hetzelfde als de Creative EP630). Deze heeft zo’n lelijk middengebied wat op een hoger niveau absoluut gehoorbeschadiging geeft.

  Tip: Op je iPod kun je tegenwoordig een volumegrens van te voren in stellen. Hiermee kun je voorkomen dat je in een rumoerige omgeving iets te hard gaat afluisteren.

 • johan

  Ja idd is laag volume belangrijk om beschadiging te krijgen maar pas ook op met langdurige belasting van het oor(ook op lage nivea,s)vooral met het werk wat jij doet als producer. Zelf ben ik o.a. video editor en ben dus ook blootgesteld aan langdurige audiobelasting veel ook met muziek maar ik probeer niet te lang achter elkaar door te mixen met zo nu en dan een break. Hoop niet dat ik als een zeur overkom maar probeer waar ik kan wat advies te geven om erger te voorkomen. Okay nu hou ik op anders gaat de aandacht af van de test!

  Groet, Johan

 • christoph

  hi sander, eind jaren 80 zat ik bij je op school in zwolle. maar daar mail ik niet voor. ik ben benieuwd naar je recensies van de 23 hoofdtelefoons. kon ik hier niet vinden. overigens beschadigen de lage frequenties je oren het zwaarst. bij teveel db. worden de trilharen in je oor als het ware ge-epileerd maar komen helaas niet meer terug, met dj doofheid als gevolg. of artiesten doofheid. ooit al aan shure monitors gedacht? worden op maat gegoten en beschermen je tijdens optredens met een perfecte monitoring. maar dat terzijde. ben benieuwd naar de test.
  gr,
  christoph

 • Sander

  Wat leuk Christoph en ik zie dat jij nu ook in Hilversum werkt.

  Wat betreft die test. Hij wordt binnenkort ook geplaatst op hifi.nl. Ik zal het laten weten wanneer het zover is.

  Ik heb ook op maat in-ears laten maken. Binnenkort zal ik daar verslag van doen.

 • G. Michels

  Sander,

  Waar zijn de Griffin Tune Buds te koop?
  Griffin verwijst naar de Apple Store, maar daar zijn enkel de aanpasstukjes voor de Apple te koop.

  Met vriendelijke groet,

  G. Michels

 • Sander

  Op dit moment weet ik dat Expansys.nl, istuff.nl en spierings.net ze aanbieden.

  De winkels van Machouse en iCentre verkopen ook Griffin.

 • Rob

  Mbt de Shure SE530 geef ik je volledig gelijk.

  Dit is echt de beste hoofdtelefoon, die ik ooit heb gehad. Het enige nadeel is eigenlijk, dat mijn mp3-speler (Creative Zen) geen recht doet aan de kwaliteit van deze hoofdtelefoons. Daarvoor is de aanschaf van een portable amplifier eigenlijk wel vereist.

  Wanneer ik deze Shures inplug in mijn thuisstereo (Denon), dan is het geluid onvoorstelbaar geweldig.
  Je kunt dan precies horen, waar de muziekinstrumenten opgesteld staan. Ook de weergave van hoge en lage tonen is geweldig.

  • Sander

   Ha Sven,

   Ik had je vraag even gemist, maar er zijn een paar mogelijkheden. Als je het niet vervelend vindt om op je oren iets te hebben, zou ik voor een licht gewicht gaan. Een PX100 van Sennheiser is heel prettig. Open systeem, dus hoor je nog wat van je omgeving, maar zou misschien kunnen afglijden. Een variatie daarop is de PMX 60 of 90, die achter je hoofd langsloopt.

   Voor in ears zou ik geen siliconen nemen, die glijden er, zeker bij wat zweten, te makkelijk uit. Ik ben zelf erg enthousiast over in-ears gemaakt van comply, dat vormt naar je gehoorgang. TDK heeft nu een goeie lijn daarmee, bijv de EB900.

   Maar goed, de prijs speelt ook nog een rol.

Comments are closed.