Recensie in-ears: Comply Whoomp! en Griffin EarJams

Recensie in-ears: Comply Whoomp! en Griffin EarJams 150 150 Sander van der Heide

prod_earjams_sub01b.jpgIk ben de laatste 4 maanden bezig met het verzamelen van in-ear oortelefoons voor een grote multitest in het blad HVT. Er zit vooral veel werk in de correspondentie naar alle fabrikanten verspreid over heel de wereld. Het liefst heb ik alle modellen bij elkaar om ze naast elkaar te vergelijken. Ik zal binnenkort een lijstje publiceren met de types die ik tot nu heb. Misschien ziet iemand nog een type wat ik absoluut moet meetetsten. Welke producten ik niet in de test zal meenemen, maar hier op mijn blog wil vermelden, zijn de Comply Whoomp! en de Griffin EarJams.

Beide producten zijn ‘add-ons’ voor, de bij de Apple iPod standaard meegeleverde oortelefoons (het nieuwe type). Ik gebruikte de EarJams al zo’n 2 jaar en kon een goed vergelijk maken met de Whoomp!. Het mooiste blijft gewoon een in-ear oortelefoon met een driver die niet groter is dan je oorkanaal. De Earjams en Whoomp zijn hulsjes die om het oorstukje heen gaan en als een trachter het geluid samenbrengen naar een klein oorstukje, wat wel in je oorkanaal past. Het geluid wordt sowieso wat doffer hierdoor (vergelijk het met je handen te vouwen over een kleine speaker en een klein gaat je bij je duimen te creëren voor wat geluid door te laten). Het is aan te raden om op je iPod de EQ aan te zetten en de stand Treble Booster te kiezen. Dit compenseert het doffer worden van het geluid en brengt het wat in balans.

earjamsDe Earjams zijn sinds mijn aankoop alweer veranderd in een versie die past om de vernieuwde standaard-oordopjes van Apple. Voor 20 euro krijg je een een setje met 3 verschillende maten siliconen sleeves (wie weet het juiste Nederlandse woord?), altijd een passend paar voor elke maat oorkanaal. Daarbij een hoesje voor de oortelefoon, de Earjams en extra sleeves (ik kreeg er ook nog netjes een 2GN iPod Shufle in). Alleen dat hoesje is de 20 euro haast al waard. Haast, want de prijsstelling is vrij hoog. Voor een tientje meer heb je van Griffin de Tunebuds. Een oortelefoon die ik in de test meeneem en waar ik enorm enthousiast over ben. Maar goed, de Earjams doen hun werk goed. Ze zorgen ervoor dat je veel betere basrespons hebt en dat je de iPod zeker 50% zachter dan zonder Earjams. Dat scheelt aan batterijtijd, maar je bent ook dat schreeuwerige schelle geluid kwijt. Het enige nadeel bij de Earjams is het materiaal. Het harde plastic wat bovenop de originele oortelefoon komt te zitten maakt het tot een vrij groot bolletje wat in je oorschelp hangt en op een gegeven moment wat gaat irriteren.

whoomps in packageBij de Whoomp! zijn de oordopjes en opzetstukjes aan elkaar vastgelijmd. Daardoor zitten er 2 paar Whoomps in de verpakking. De oorstukjes zijn niet van siliconen, maar van schuim en in dit geval een speciaal schuim van Comply. Een schuim wat beter afsluit en zachter is dan de normaal bijgeleverde schuimdopjes. Comply maakt ook speciale schuimdopjes voor Shure in-ears en is volgens hen beter dan de op maat gemaakte opzetstukjes van de audicien (sluit beter af en zit lekkerder). Omdat de oorstukjes vastzitten, zijn er twee maten: standaard en klein. De eerste keer is het slim om een doosje te kopen waar 1 paar van elk in zitten, om daarna een keus te maken om bij de volgende bestelling 2 dezelfde paren te kopen.. Ja, je moet af en toe wisselen en dat is gelijk mijn bezwaar tegen de Whoomps. Waar de Earjams heel constant zeker 2 jaar meegaan, doe je 3 maanden max. met een paar Whoomps. Het schuim wordt vies en verliest veerkracht en ze gaan ruimer zitten om de oortelefoon, waardoor ze gaan draaien en lekken. Ze zitten in het begin er wel wat mooier omheen trouwens en omdat ze zacht zijn, irriteren ze niet. De hoek van inval is schuin en zit daardoor nog beter en dieper in je oor (en geeft daardoor beter geluid). Het meegeleverde tasje is net groot genoeg voor óf de oortelefoon óf de Whoomps. Niet zo handig dus.

Al met al gebruik ik ze allebei, voor mij geen standaard Apple-oortelefoon zonder meer. Maar voor een tientje meer heb je echt een beter geluid (de Griffin Tunebuds), plus hetzelfde handige tasje en je originele oortelefoon als back-up.

whoomp in oor

Whoomp! hangt een beetje uit je oor, maar zit wel lekker.

beide hoesjes

de tasjes lijken even groot, maar schijn bedriegt….

softcase whoomp!

in het tasje van de Whoomp! moet je echt proppen

softcase earjams

de softcase van de Earjams is een topper!

4 comments
 • Vandenabeele Carl

  …krijg je een een setje met 3 verschillende maten siliconen sleeves (wie weet het juiste Nederlandse woord?)

  Ik dacht bvb aan:

  – oorkousen
  – binnenoorkousen
  – oordopkousen

  of volgende combinatie

  – oorkapotjes
  – oordopkapotjes
  – oordoptrechter
  – oordophoorntjes

 • Sander

  Oordopkousje vind ik erg leuk. En als je het alleen over de sleeve hebt ( dus niet over de oortelefoon annex oordopje), zou dus “sliconen kousje” of bijv “siliconen hulsje” kunnen.

  Nou wordt ie moeilijker! Met 1 flapje heten ze “single flanged sleeve”, maar met drie flapjes heten ze “triple flanged sleeves”. Tja…..”drievoudige geflapte oordopkousjes?”

Comments are closed.