Beatles remastered, het moet niet gekker worden, in mono!!

Beatles remastered, het moet niet gekker worden, in mono!! 1080 746 Sander van der Heide

Ja hoor, op 9-9-9 wordt de 13 CD-box van een compleet geremasterde Beatles catalogus uitgebracht. Aangezien ik remasterings spaar en hun originelen ben ik erg benieuwd. Tot nu toe is het origineel meestal beter en ik ben bang dat dat hier ook het geval zal zijn. Was het bij Michael Jackson het belachelijke volume en compressie, zal het hier het aantasten van de mixen zijn. In dit verslag op beatlesnews.com kun je lezen wat men met uiterste precisie allemaal heeft gedaan.

Het zal geen makkelijke klus zijn geweest. Ik kan me de druk voorstellen waaronder je werkt. Het is dan ook geen eenmansklus geweest bij Abbey Road Studios. Met een heel masteringteam heeft men hier jaren aan gewerkt! Wat ik jammer vind is dat die typische stereo mixen met drums rechts en stemmen links, opnieuw zijn gemixt met de huidige standaard van stem en drums in het midden. Maar het meest vreemde vind ik nog wel dat de albums die oorspronkelijk stereo waren nu ook als speciale mono-CD uitkomen, voor de verzamelaars. Alsof die de monoknop op hun versterker niet kunnen vinden, alsof men thuis de speakers als niet samen naast elkaar heeft staan, alsof de meeste tieners hun mp3’s niet met één helft van hun koptelefoon luisteren. Ik denk dat ik die SACD surroundversie dus wel op m’n buik kan schrijven.

14 comments
 • Cornelis Drijfhout

  Sander maakt een grote vergissing. Als je de monoknop bij de stereomixen gebruikt dan krijg je niet de monomixen.
  De monomixen zijn anders. Bijv. dat er een koebel eerder begint, de zang is vaak anders, vaak scherper. Andere geluiden en koortjes en zo kan ik wel doorgaan.
  Zie ook de reactie van Ray.

 • Jerrie vd Beatlesshop

  De eerste albums van The Beatles werden zowel mono als stereo uitgebracht. De release van de mono mix iets eerder dan de stereo zelfs. Aan de mono mix werd ook meer tijd besteed terwijl de stereomix vaak in een achterafmiddagje werd gemaakt.

 • A.W. Keus

  Als beatlefan ben ik zeer teleurgesteld.
  U zult zeggen: nu al ??.
  Ja, met als reden: Waarom op cd uitbrengen, en waarom geen (bv) DVD AUDIO !!!!! of als SACD.
  Kijk maar als voorbeeld naar de LOVE opname, dan kun je pas horen hoe mooi het echt kan klinken, maar nu gaat men het op de ouderwetse cd uitbrengen.
  De beatles waren altijd al vooruitstrevent, maar grijpt men terug in de tijd, nl naar de opgepoetste cd.
  Jammer, jammer , en nog eens jammer, een gemiste kans !!!

 • Cornelis

  Hello, goodbye,
  Ik dacht dat het album LOVE ook op de ´ouderwetse´ CD staat.
  Ik heb LOVE tenminste op CD en dat klinkt inderdaad prachtig.
  Maar misschien is een Beatlesfan nooit tevreden.
  Ik als Beatlesfreak ben heel blij met de twee uitkomende CD-boxen.

 • Sander

  Blij dat ik deze blog heb geschreven, anders had ik deze informatie nooit gekregen, dank hiervoor.

  Ik merk het dus al: Ik zal beide bozen moeten luisteren. Misschien leuk om na de release een luisteravond met highlights te organiseren op mijn masteringset.

 • A.W. Keus

  Nabrander:
  Cornelis schrijft dat de CD love ook op cd staat, en dat is natuurlijk juist, maar het is ook uitgebracht op DVD AUDIO.
  Mijn advies is dan ook: luister en huiver, en hoor het verschil.
  Ik blijf dus bij mijn standpunt dat het een gemiste kans blijft.
  Luister als tweede voorbeeld eens naar de nieuwe neil young uitgaves, deze heb je op cd + dvd+ blu ray, het verschil tussen de cd en blu-ray is gewoon groot !!!, maar hier heb tenminste iets te kiezen.
  eindconclusie blijft: Jammer, jammer, gemiste kans !!!!

 • Sander

  Die DVD-audio van Love klinkt echt fantastisch in surround. Ik hoop dat ze die ook op Blu Ray Audio gaan uitbrengen. Wat mij betreft hadden ze deze boxen ook als Blu Ray uitgebracht. Ik heb het idee dat dat nog best wel eens zou kunnen gebeuren.

 • Cornelis

  Hello, goodbye,
  Ik heb ook het dubbel album van LOVE, dus CD en DVD.
  De DVD klinkt fantastich, daar zijn wij het wel overeens, maar is het veel beter dan de CD.
  Ook als men het zo bekijkt dan zouden er vele boxen horen uit te komen.
  CD: Voor de mensen die het bijv. in de auto of op een CD-speler in de keuken afdraaien.
  DVD: Voor ons die er echt voor gaan zitten met top aparatuur.
  Blu Ray: Voor die mensen die al zover in de aanschaf zijn.
  Dus minstens 3 mono- en 3 stereoboxen.
  Plus nog een vinyl-box.
  Dus als als men dat doet, dan heeft Keus gelijk, dan kan men kiezen.
  Maar ik ben bang dat men dan weer zegt dat EMI/Apple de mensen geld uit de zak wil kloppen.
  Ik geloof wel dat de albums uiteindelijk ook op Blu Ray zullen uitkomen, of in de toekomst op iets dat nog beter is dan Blu Ray.
  Op die manier kan men wel doorgaan.

  Over de geluidskwaliteit van Neil Young kan ik niets zeggen, want ik ben Beatles-freak. Ik zal er aan denken, misschien probeer ik dit eens te beluisteren.

 • Jan van Oers

  Hoi, je mist hier de essentie van de uitgave van die monobox beste Sander.
  De originele tapes (masters) van de meeste beatle-albums waren in mono, de Beatels hebben daar veel aandacht aan besteed samen met de engineers toentertijd.De stereomixen werden er als snel klusje bij gedaan door de engineers ZONDER de Beatles inbreng.De mono-mixen zijn ook anders dan de stereo mixen, o.a. andere eindmixen, handgeklap, koebellen enz. enz.
  Aan die monomixen is dus veel aandacht geschonken destijds.

  Het is dus absoluut geen kwestie van de monoknop inschakelen op je versterker, integendeel.

  Er is overigens op internet genoeg te vinden over de verschillen tussen de mono en stereo versies.
  Het verbaast me dan ook dat je jezelf niet verder verdiept hebt hiein.

  Jan

 • Sander

  Jan van Oers: Hoi, je mist hier de essentie van de uitgave van die monobox beste Sander.

  Ja Jan, zoals je in de comments hier boven kan lezen was ik daar nu ondertussen ook al achter. Kijk, dat is nou het mooie van een blog: interactief en je leert weer van elkaar. Ten tijde toen ik het stukje schreef heb ik als een Bealtlesleek gereageerd op een artikel waar deze info nog niet instond.

  Ondertussen heb ik de prachtige monomixen al mogen beluisteren!

Comments are closed.